Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник

Часове преди връчването на първия мандат за съставяне на правителството, въпросът дали ще има ротация с премиер Мария Габриел, или се задават нови избори, остава без отговор. Преговарящите от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България” продължават да водят преговори при пълна тишина.

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. Мария Габриел е тяхната номинация за премиер, за да се осъществи ротацията. През последните дни няма яснота как протичат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като и от двете формации отказват да ги коментират. В петък обаче председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на избори.

Призракът на предсрочните избори: Как стигнахме до тук

Очакванията на вицепрезидента Илияна Йотова са за папка със състав на кабинет. „България има нужда от стабилно правителство. Бих била наистина много доволна, ако получим папка със сериозен Министерски съвет. С отговорни, знаещи и грамотни хора, които ще работят за всички нас, а не за себе си”, каза тя. Йотова обаче не е оптимист, след като преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се проведоха без изявления. „Това са може би най-тайните консултации в рамките на един бъдещ кабинет. Не се говори за политика. Не се говори за решения, не се говори за това какво ще следва на другия ден. Говори се за постове, за хора, за разпределение, проценти”, допълни вицепрезидентът.

ГЕРБ-СДС, която ще получи първия мандат, обяви, че в понеделник ще стане ясно дали ще има ротация, или избори. „Или ще бъде изпълнена, или директно ще се знае, че отиваме на избори. Няма да има втори, няма да има трети, няма никакви преговори извън понеделник”, категоричен беше Бойко Борисов.

Илияна Йотова: Очаквам състав на Министерския съвет

От ПП-ДБ бяха лаконични какво ще стане в понеделник. „Преговорите все още продължават. Утре ще стане ясно ротация или нови избори ще има”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase