Атаките към него идваха и от опозиция, и от управляващото мнозинство

Един от министрите, за чийто пост имаше най-много въпросителни, е Тодор Тагарев. Скандалите около него са през целия мандат – още от случая със съветника му Мехмед Емин, през изпращането на военна техника до Украйна, до приятелския огън от некоалиционните партньори.

През последните месеци атаките срещу Тагарев идваха не само от опозицията, но и от управляващото мнозинство. Един от поводите – забавянето на изпращането на БТР-ите към Украйна. „Това е неработещ министър. Аз не бих отишъл в Киев при Зеленски, преди да съм изпълнил решенията на парламента, а той не ги изпълнява”, коментира тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според председателя на ДПС Делян Пеевски „той не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца”. „Днес го гледам - жалка гледка. Обвинява си зам.-министрите. Да каже „Аз съм виновен, не ги пратих”. Тагарев свърши нулева работа. Една голяма нула”, посочи той.

ГЕРБ-СДС: Връщаме празен мандат, ако до 12 часа утре не се разберем

В защита застанаха само от ПП-ДБ. „Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха неговата смяна. Всичките ни евроатлантически партньори много го харесват. Украинците специално са казали по време на посещението, че харесват нашия министър на отбраната. Откъде идва тяхното желание да го сменят?”, попита тогава съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Закъснението за пращането на бронираната техника повдигна напрежението и в последните дни. „Най-сетне в Министерския съвет влиза точка за ръкавици за Украйна - вълнени с 5 пръста. Вече за лятото, когато разбира се в Украйна е по-хладно, министър Тагарев ще изпрати, надявам се, до август ръкавиците. Защото БТР-ите и всичко останало, за което рапортувахме, че сме свършили голяма работа в подкрепата към Украйна, са си още в София”, пошегува се Борисов.

Ден по-късно военният министър в оставка обясни, че и последните бронетранспортьори вече са на път към Украйна. „Допускам, че при по-добра организация можеше да спестим седмица или 10 дни, но не повече. Необходими бяха стъпки, за да координираме всичко с международните партньори и това също изигра своята роля в процеса”, обясни военният министър в оставка.

При последната си изява в края на миналата седмица Тагарев обясни, че не знае дали ще остане на поста си, но очерта какво трябва да се свърши от военното ведомство. „Каквото и да е решението, който и да е министър по-нататък, той да получи необходимата парламентарна подкрепа, тъй като ситуацията, в която се намираме, е доста сложна. Необходимо е да се работи на много високи обороти, да се решават много сложни задачи”, подчерта той.

В годините Тодор Тагарев е заемал различни постове в Министерството на отбраната. Бивш директор е и на Института по отбрана. Заемал е и поста на служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков през 2013 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase