Според еврожурналистите вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Асоциацията на европейските журналисти в България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер. МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение, смятат еврожурналистите и подчертават: „Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице, с което очевидно е в спречкване. Показването на кратък интервал от видео не позволява да се види целият контекст и обществото да си създаде непредубедено мнение. Задължение на разследващите е да събират както уличаващи, така и оневиняващи доказателства, а на МВР е забранено да показва и едните, и другите без разрешение на наблюдаващия прокурор, каквото със сигурност не са получили, тъй като към момента на разпространяване на видеото, все още случаят не беше разпределен на прокурор”.

Кадри от момента, в който Димитър Стоянов заплашва служител на НАП с оръжие (ВИДЕО)

Според АЕЖ показването на видеото нарушава презумпцията за невинност на задържания. „Краткият откъс не обяснява и как Стоянов е получил нараняванията по главата си, за които съобщи самият той в профила си в социалните мрежи и заради които е преминал преглед в „Пирогов”, допълват от Асоциацията.

„До момента на АЕЖ са известни следните обстоятелства по случая: Стоянов е арестуван в понеделник вечер на излизане от „Пирогов”, където е бил, за да си извади медицинско  след спречкване с непознат. Преди това Стоянов публикува във Facebook профила си снимка, на която се виждат повърхностни наранявания на главата, за които той посочва, че са получени, след като мъжът го нападнал. Според публикации в медиите причината за задържането е, че Стоянов е заплашил с пистолет служител на НАП. Представител на Асоциацията на европейските журналисти – България говори по телефона със самия Стоянов преди задържането. По-късно посети и Пето районно полицейско управление в София, където разговаря с дежурните полицаи, които отказаха да дадат подробности за задържането на Стоянов. Според данните, с които разполагаме, Стоянов не се е опитал да се укрие. След инцидента споделил информация във Facebook, участвал и в телевизионно предаване на живо. Посетил е „Пирогов” и е уведомил Пето РУП за местоположението си. В момента на задържането си не е бил въоръжен, въпреки че има разрешително за законно притежание на оръжие”, пише още в позицията на АЕЖ.

Задържаха журналиста Димитър Стоянов

Според тях късно през нощта срещу вторник Стоянов е бил ескортиран до жилището му, за да бъдат иззети оръжията му, след което отново е върнат в Пето РУП. През миналата седмица АЕЖ призова министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да подаде оставка заради делото срещу сайта за разследваща журналистика  B.I.R.D. Случаят показва, че тази оставка е необходима, за да не пада върху действията на МВР съмнение в злонамереност спрямо журналисти. АЕЖ припомня, че журналистите не се ползват със специален имунитет, но е необходимо държавата да бъде много внимателна, когато предприема мерки срещу тях, особено когато тези журналисти са критични към властта и най-вече към министъра на МВР. Необходими са и усилия за подобряване на комуникацията с организации на журналисти, когато МВР е задържало наши колеги или има друга извънредна ситуация със замесени журналисти.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase