"Не бива да се отнасяме към фискалния резерв с лекота", смята още той

„Виждаме колко сме малки пред едни природни бедствия. Държавата, в лицето на Министерски съвет, ще гласува различен вид помощи, в зависимост от щетите. Редно е държавния бюджет, да бъдат заделени буфери, които са с цел да покриват непредвидени ситуации. Все повече и повече климатичните промени водят до различен тип метрологични, негативни последици за селското стопанство и обществото. Именно затова трябва да бъдат предприети такива буфери. Важно е да има налични средства и в самите общини”, коментира финасистът Любомир Каримански в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Затворени пътища, паднали дървета и изпочупени покриви след буря в Силистренско

По негови думи българските домакинства трябва да бъдат по-отговорни в заделянето на допълнителни средства за своите домове, както и да ги застраховат. „Не бива да се отнасяме към фискалния резерв с лекота. Бойко Борисов прави момента снимка на фискалния резерв, но тя няма нищо общо колко е средно годишният размер за една година. Лично проверих как се е движел през последния месец и половина – винаги в началото на месеца намалява, защото се изплащат пенсии. Фискалният резерв е единна сметка, от която държавата се изплаща”, обясни Каримански.

Петкова: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

Според финансиста важен проблем, е въпросът защо намаляват данъчно осигурителните приходи в бюджета. „При предизборната кампания не чухме да се обсъжда задълбочено икономическата програма, както за България, така и за Европейския съюз. Нямаше нито един коментар от кандидат-евродепутатите по темата за промяната на фискалните правила в Европейския парламент. Промяната на тези правила, означава, че дългът не трябва да достига до 60%, но той трябва да бъде устойчив период от целия средносрочен период от три години. Същото е и при дефицита”, заяви още Каримански.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase