Институцията ще затвори врати за основен ремонт и промяна на концепцията

Музеят на Ленин във Финландия, "най-ненавижданият" в страната. Според неговия директор Кале Калио той ще затвори врати в края на годината. Причината е предстоящият основен ремонт, но главно необходимата промяна, заради отношенията между скандинавската страна и Русия, разказва Voice of America.

Музеят се намира в град Тампере, в сградата, за която се смята, че съветските диктатори Владимир Ленин и Йосиф Сталин са се срещнали за първи път през 1905 г. Музеят разказва историята на лагерите за принудителен труд и масовите убийства в Съветския съюз, но също така има за цел да се подиграва с диктаторите. Калио казва, че музеят е избрал този подход до голяма степен благодарение на социологическо проучване. "Най-търсеното нещо беше съветският хумор, хората искаха музеят да бъде забавен", казва той.

Къде се намира първият паметник на Ленин в Западна Германия (СНИМКИ)

По думите на Калио пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е променило възгледите на хората. "Имахме въпрос в анкетата: "Смятате ли, че музеят е забавен?" Когато обаче през 2022 г. започна войната в Украйна, хората вече не го възприемаха като забавен", спомня си Калио.

Забавлението се превръща в гняв сред критиците, които казват, че музеят се стреми да възхвалява не само Ленин, но и руския империализъм. "Ужасно е да видиш музей, който прослява кошмарното руско наслество. Не разбирам защо е направен", казва Виталий Заболоцки, председател на групата на украинците в Тампере.

Първото военно учение във Финландия, съвместно с американската армия

През април музеят обяви, че ще затвори врати, за да промени името си и да измести фокуса на изложбата върху руско-финландските отношения, а не върху Ленин. Калио казва, че е било трудно да получи финансиране за инициативата. Повечето от посетителите на музея са от Финландия, но Калио посочва, че имаи такива и от бившите съветски държави. Тези гости също имат негативно отношение към музея, допълва директорът. "Много по-сложно е да имаш такъв хумористичен поглед върху съветското наследство, какъвто можем да имаме ние от западните страни или дори руснаците", казва Калио.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, dariknews.bg