Алтернативата се оказва военният „Кугар”

Трагедията в Стара планина, при която загинаха баща и дете, повдигна въпросa защо към мястото излетя военен, а не медицинският ни хеликоптер. Оказа се, че в деня на трагедията е извършвана техническа проверка за летателната годност на машината.

Задължителна и предварително планирана е била инспекцията на единствената ни въздушна линейка, за която още в края на миналата седмица са били предупредени и в Центъра за спешна медицинска помощ по въздух. Затова алтернативата вчера се оказва военният „Кугар”. От „България Хели Мед Сървиз” обясниха за NOVA, че са спазили изискванията по регламент. В противен случай медицинският хеликоптер няма да може да продължи да изпълнява мисии.

„Прояви огромна смелост”: Оцелялото дете в Стара планина часове наред държи връзка със спасителите

Въздушната линейка вече е изминала първите си 150 часа във въздуха. Преди отново да се вдигне над земята, приоритет е техническото обслужване на машината.

„През 50 часа, сега са 150, следващият голям преглед е при 200 часа. Това са рутинни неща, които се изпълняват с цел безопасност, проверка функционирането на системите. Те са задължителни и са под ръководството за техническа експлоатация на хеликоптера”, обясни изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев.

Така планираната двудневна профилактика доведе до включване на военните в спасителната мисия. „Не са констатирани отклонения от техническите изисквания. От утре считаме, че хеликоптерът ще бъде в оперативна готовност”, допълни Добрев.

ПСС: Бащата и детето, загинали след удар от мълния, са имали опит в планината, но времето не е било за преход

Готови да помагат са били и спасителите, които са пристигнали на място. В този случай обаче последствията от мълнията са били фатални. „В тези условия вярвам, че са направили каквото могат”, каза д-р Емил Шуманов - анестезиолог-реаниматор в „Пирогов”.

Д-р Емил Шуманов даде важни съвети как да действаме, ако станем свидетел, че мълния поразява някого: „Първо трябва да се огледате, за да сте сигурни, че е безопасно за тези, които ще помагат, защото понякога има остатъчно електричество, което може да ви засегне. Когато се прецени, че може да се стигне до пострадалия, се прави това, което ни учат по всички курсове за първа помощ. Най-важно е да проверим дали пациентът диша, или не, както и да проверим за циркулация и дали има кръвно налягане. Това най-лесно се прави с поставяне на пръсти върху сънната артерия. Ако има циркулация, следва да установим дали пациентът диша. Ако имаме достатъчно време, можем да се отдръпнем и да погледнем движат ли се гърдите. Ако не виждате признаци за дишане, доближете се до устата и така ще прецените дали пациентът диша, или не. Най-често в такива ситуации се появяват проблеми с дишането, защото мълнията оказва много сериозен ефект върху нервната тъкан. Най-важното в началото е да се осигури възможност на пострадалия да диша – това се прави с т.нар. дишане уста в уста. Съвременните методи казват, че при извършване на сърдечен масаж трябва да се раздвижат и ръцете на пациента. Това са нещата, които трябва да направите, но преди всичко, повикате помощ. И още нещо – в зависимост от условията, е добре пациентът да бъде изолиран от мокра или студена повърхност, защото хипотермията не благоприятства доброто протичане на едно такова спасяване”, каза д-р Шуманов.

Следващата проверка за техническата изправност на въздушната ни линейка най-вероятно ще бъде през септември.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase