Сред акцентите са намаляване на емисиите, възобновяеми енергийни източници, насърчаване на равенството

United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, постигна значителен успех в усилията си за устойчиво развитие през 2023 г. Компанията публикува своя Доклад за устойчивост за 2023 г., в който се подчертават значителните постижения в областта на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG). Докладът демонстрира ангажимента на United Group към устойчивото развитие и подробно описва постиженията ѝ в насърчаването на положителното въздействие върху околната среда и обществото.

„Напредъкът, който постигнахме през 2023 г., подчертава ангажимента на United Group за изграждане на устойчиво бъдеще. Успехите ни в намаляването на емисиите, използването на енергия от възобновяеми източници и равенството между половете показват, че устойчивостта е в основата на нашата стратегия. Гордеем се с постигнатото и оставаме ангажирани с осигуряването на дългосрочни ползи за всички наши заинтересовани страни“, коментира Мириам Ди Траглиа, изпълнителен директор „Съответствие, риск и устойчивост“ на United Group.

Основен акцент в стремежа на United Group за устойчивост са амбициозните цели за намаляване на емисиите, потвърдени от инициативата Science Based Targets (SBTi). Като част от своя ангажимент за борба с изменението на климата, United Group си поставя за цел нулеви нетни емисии до 2040 г. През 2023 г. бе отбелязан значителен напредък, като компанията постигна 46% намаление на емисиите от обхвата 1 и 2 в сравнение с 2020 г.

  • 46% намаление на емисиите от обхват 1 и 2 спрямо 2020 г.
  • 40% от общото потребление на електроенергия е от възобновяеми източници.
  • Цел за нулеви оперативни отпадъци за депониране до 2030 г.
  • Постигнати са значителни резултати в областта на равенството между половете и многообразието през 2023 г.

През 2023 г. United Group потвърди ангажимента си към енергията от възобновяеми източници, като осигури 40% от общото си потребление на електроенергия от възобновяеми източници, с което допълнително засили ролята си в насърчаването на устойчиви бизнес практики в цялата индустрия. Освен намаляването на емисиите, United Group пое ангажимент да постигне нулеви оперативни отпадъци за депониране до 2030 г. Тази цел е в унисон с фокуса върху принципите на кръговата икономика, инициативите за многократна употреба и рециклиране и премахването на електронните отпадъци. Компанията вече прилага принципите на кръговата икономика чрез въвеждането на Half SIM и eSIM, програмите за предаване на електронни отпадъци от клиентите и за връщане на стари телефони. Забележително е, че през 2023 г. около 40% от инсталираното от компанията оборудване за клиентски помещения (CPE) се състои от реновирани устройства.

През тази година United Group завърши и първата си оценка по Таксономията на ЕС, оценявайки дейността си спрямо рамката на ЕС за устойчиво финансиране, която насърчава устойчивия преход и социално отговорните инвестиции.

Що се отнася до социалните инициативи, през 2023 г. United Group постигна значителни успехи в областта на равенството между половете и многообразието. 52% от ръководните постове в компанията се заемат от жени, което отразява отдадеността на компанията за предоставяне на равни възможности на жените на работното място. Освен това United Group подписа Принципите за овластяване на жените (WEPs) – глобална инициатива, насърчаваща корпоративните мерки за постигане на равенство между половете. Групата завърши и първата си оценка на средната разлика в заплащането на жените и мъжете, подчертавайки подкрепата си за жените през цялата им кариера.

За да подобри уменията на лидерския си екип да ръководи инициативите за устойчивост, през 2023 г. United Group въведе програмата за обучение по ESG „Keep the Future“. Тази програма предоставя на мениджърите умения и знания, необходими за ръководене на дейностите на организацията за постигане на дългосрочните ѝ цели за устойчивост.

Пълният текст на Доклада за устойчиво развитие за 2023 г. е достъпен ТУК.

Редактор: Райна Аврамова