Трябва да се направи реформа в администрацията, заяви тя

„Финансовата политика на държавата ни трябва да бъде обърната от прахосничество към спестовност”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любомир Огнянов” Павела Митова, водач на листата на ИТН в 23-и район в София и в Благоевград.

Митова каза, че споделя опасенията на финансовия министър по отношение на очаквания дефицит.

„Ако погледнем консолидирания бюджет за тази година, трябва да я завършим със 72 милиарда приходи, а догодина – със 77,78 милиарда. Това означава, че за пореден път трябва да спестим около 2-3 милиарда от капиталовите разходи, така че да влезем в Маастрихтския критерий от 3%. Това означава, че разходите за следващата година ще са приблизително 96 милиарда и то ако приемем разчетите от 18 милиарда дефицит. Крайно време е да си кажем, че имаме сериозен проблем”, каза Митова.

Тя е категорично против вдигането на данъците, по-скоро смята, че трябва да се намаляват.

„Плоският данък например на 9%, за да има по-голяма събираемост. Трябва да се стремим към нулев дефицит за 25 г. и финансови излишъци в следващите години. Трябва да се направи реформа в администрацията и съкращение с 20% от администрацията, като се започне с незаетите щатни бройки. Големите инвестиции трябва да бъдат дадени на концесия, за да може в период от 4 години едно управление да спести приблизително 30 милиарда”, каза Митова.  

Тя коментира и ПВУ и напрежението в сектор „Енергетика”. 

„Ние сме усвоили 6% от парите по ПВУ за 3 години. Ако си въобразяваме, че за следващата 1 година ще успеем да усвоим 94%, се лъжем. В сектор „Енергетика” ние не еднократно сме изказвали своите критики и несъгласие със заложените параметри, защото България отдавна е преизпълнила параметрите по Зелената сделка", коментира тя.

„Преходът трябва да е плавен и справедлив за целия енергиен сектор. Към момента не е нито плавен, нито справедлив. Не се набляга на нови технологии, например за улавяне на въглероден диоксид, както и за газифициране на ТЕЦ-2. Парите по ПВУ не бяха вкарани, за да създадем нови базови мощности, а не да елиминираме тези, които имаме. Когато се говори за енергийна стратегия, трябва да се мисли в дългосрочен план”, каза още Митова.

По думите ѝ плановете на ИТН са за предоговаряне на Зелената сделка.

Повече гледайте във видеото.