Коментар на Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители"

Министерство на земеделието и храните предложи  да има таван от 65 процента водно съдържание на сиренето. Оказва се, че истинското българско сирене, което е без вложени растителни добавки, намалява постоянно, а „фалшивото" - се произвежда все повече. Колко качествено е сиренето, което купуваме? Темата в „Интервюто в Новините на NOVA“ коментира доктор Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".

"Когато купуваме сирене с повишено водно съдържание - получаваме, за съжаление, вода. И досега този процент беше 60. Тези 5%, с които МЗХ иска да се повиши таванът - са много съществени. Защото млечните продукти в диапазона 60-65% се наричат "бързозрейки". Това означава, че се пропуска последният технологичен етап от производството на сиренето, а именно зреенето", обясни Иванов. 

Проучване: Консумираме сирене с все по-голямо съдържание на вода

По думите му много хора знаят, че не трябва да си купуват продукти, на чийто етикет пише, че са с повишено водно съдържание. "Ако позволим да се продава сирене с такъв процент, това означава, че задраскваме цялата технология за производство на сирене. Защото бързозрейките винаги ще бъдат по-евтини от истинското сирене по БДС. Това не променя БДС. Въпросът е, че хората търсят много често цената. И те ще купуват това, което е по-евтино. Най-малкото, защото там има вода место мляко", категоричен е той. 

Според Иванов храните ментета - струват здравето на хората. "Здравето, дори измерено в пари, е много по-скъпо, отколкото това, дали ще си вземеш половин или един килограм сирене. По-добре да си вземеш половин килограм истинско сирене, отколкото един килограм менте", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Редактор: Станимира Шикова