Скандалът избухна след запис, направен от притеснени родители

Скандал в детска градина „Морска звездица” във Варна. Медицинска сестра беше освободена от работа, след като аудио запис разкри обиди и заплахи за физическо насилие в яслената група. Прокуратурата започна проверка по случая.

По темата

Записът е направен от родители на едно от децата. „Наложи се да направим записа, защото детето ми много се промени, започна да плаче вечер с часове наред, започна да си удря шамари по лицето, бяхме много притеснени. Бяхме чували оплаквания и от други родители. Сложихме записващо устройство в любимата играчка на нашето дете. Когато чух записа, се разплаках”, сподели майката на детето Кремена Гинкова.

На записа ясно се чува как медицинската сестра нарича друго дете с обидни думи.  „Не мога да издържа вече! Спирай, спирай! Аууу, отвратително дете! Млъкни де! Млъкни де! Щураво дете!”, крещи медицинската сестра към детето.

„Докато не млъкнеш, няма да спра да те тупам по устата! Лайнарка мръсна такава! Направо не мога да издържам! Ще ти оскубя косата! Отвратително говедо! Отървали са се от теб вашите!”

Записът е направен миналата седмица в петък. Още в понеделник родителите го предоставят на ръководството на детската градина и на общината.

„Тази медицинска сестра работи от три години при нас, тя работи над 15 години в системата и никога не е имало жалба към нея”, обясни пред NOVA директорката на детска градина Драгомира Македонска.

„След като ми дадоха записа, я извиках. Тогава тя отрече да е обиждала дете  и каза, че има по-груб глас и може би е разбрана погрешно”, разказа директорката. 

Тя обясни, че за първи път жалба срещу медицинската сестра постъпва в общината през ноември. Подават я майка на друго дете. От Община Варна правят три проверки на място, но не откриват нарушение.

Междувременно родителите направили записа вече са взели решение детето им повече да не стъпва в общинска детска градина.  

От Районната прокуратура започват проверка. 

„Този, който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено в случая закона предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и обществено порицание“, коментира Десислава Йотова, говорител на Районна прокуратура-Варна. 

В началото на ноември майка на дете от яслата е подала жалба срещу сестра Стоянова. От Общината са направили три проверки, които не са констатирали нарушения. След записа обаче сестрата е била незабавно освободена.

Репортер: Нивелина Няголова