Според Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка, тази система ще донесе съдебни дела за ИААА

Има проблем с внедряването на електронната система за изпитване при шофьорските курсове. За това алармира в "Твоят ден" Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

"Трябва да се докаже, че е имало договорки между курсист е инструктор, а не да се хвърлят твърдения. Влизането на новата система от 14 април е бомба, заложена за Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". ИААА не промени методиката за провеждане на изпита - сега той е 25 минути, а точките са девет. Имаме много по-утежняващи ситуации, в които влизат кандидатите. Заложеният материал в процеса на обучение не беше променен, кандидатите не са подготвени да бъдат изпитвани с навигационни системи за обучение", заяви той.

Предлагат електронна система да избира маршрута на шофьорските изпити

По думите му ако на 14 април или до края на месеца бъде вкарана новата система, това ще предизвика бум на съдебни дела срещу ИААА. "Освен това имаме фазово обучение - през целия живот. Учебната документация, която се променя от МОН, тя трябва да бъде обновена с новата информация до септември. Технически проблеми пораждат прекъсване на изпита, имало е случай на спиране на работата на таблета по време на изпит", обясни Иванов. 

Експертът разкри, че се очаква да бъде одобрено обучение на 17 г. 9 месеца, както и шофиране с придружител. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.