Френският вестник „Фигаро” помества статия за Международния балетен конкурс във Варна

Преди началото на финалния тур на Международния балетен конкурс Варна 2014, френският вестник „Фигаро” (Le Figaro) публикува статия под заглавие „В България Варна води танца”. В материала се отбелязва, че тази година конкурсът празнува 50-та годишнина: „127 класически танцьори от 30 страни се състезават в продължение на две седмици на открито в обвит в зеленина летен театър, в рамките на един много силен конкурс, истинска Балетна олимпиада”.

Публикацията продължава: „Варна. Тези пет букви са легенда и златно съкровище в света на балета. Патрик Дюпон, Силви Гилем, Наталия Макарова, Лойпа Аурухо, Михаил Баришников, Максимилиано Гера, Владимир Малахов, Йоко Моришита са все носители на награда от Варна. Кажете след това, че експертното жури не е на висота! А Варна все пак не е нито Москва, нито Париж. Този морски град с население от 350 000 души, разположен на бреговете на Черно море в България, исторически няма никаква привилегирована свързаност със света на балета. Докато през 1964 г. проф. Емил Димитров, музикант, диригент, не създава тази Балетна олимпиада”. 

По-нататък авторката Ариан Бавалие предава спомените на Владимир Василиев, гигант на Болшой театър и председател на журито тази година за първото издание на конкурса, когато той печели Гран при и прави сравнение между броя на участниците тогава и сега. Докато на първия конкурс е имало 46 състезатели от 11 страни, сега те са 127 от 30 страни. Цитирано е и обръщението на проф. Василиев към младите артисти: „Варна е първото балетно състезание. Имитирано е от много други, но никое не достига неговото ниво: тук не оценяваме кандидатите в рамките на един уикенд и две вариации от по една минута. Рискувайте всичко, без да се притеснявате, че ще паднете, публиката ще оцени начина, по който ще станете”. 

Френският вестник нарича конкурса във Варна „Ускорител на кариери”. Посочва и отношението на френските състезатели от Варна 2014 към нарастващата техническа сложност на изпълненията. Цялата статия можете да прочетете тук

Същевременно на 29 юли ще се състои официалното награждаване, а на 30 юли ще бъде и супер гала концертът „Среща на поколенията” с участието на лауреати от предишни издания на престижния балетен форум във Варна.