Премиерната поредица „Страхотни изобретения“ стартира на 28 септември в 22.00 ч. по Viasat Explore

Viasat Explore ще разкрие по какъв начин изделия, създадени за военни и проучвателни цели, са намерили място в нашето ежедневие в премиерната  поредица „Страхотни изобретения“. Епизодите на документалния сериал ще се излъчват всеки понеделник, от 28 септември до 16 ноември, от 22.00 ч. в ефира на телевизионния канал.

Завладяващите истории разказват за някои от най-често срещаните продукти в нашето ежедневие и изследват изненадващите начини, по които те са се появили на бял свят. Голяма част от изобретенията са създадени от желанието за доминиране един над друг, за военни цели, а други са водени от стремеж към нови научни постижения. Така например изследването на звездите се ражда редица изделия, които завинаги ще променят живота на хората. Зрителите ще се запознаят с любопитни факти за това как някои от продуктите са се променили до неузнаваемост, преди да станат част от нашия живот.

Премиерната поредица разкрива и как необходимостта на НАСА от система за пречистване на водата за космически кораб е довела до изобретяването на устойчиви на надраскване лещи за очилата, които се използват масово. Ще видим каква е връзката на император Наполеон и консервирания боб и какъв и колко различен е производственият процес днес, както и какво е общото между разтворимото кафе и Американската гражданска война.

Поредицата ще ни разкаже как цифровите апарати, които използваме, за да заснемаме своите спомени, са разработени въз основа на шпионска сателитна технология и можем ли да превърнем мобилния си телефон в микроскоп. Ще разберем и защо найлонът е провъзгласен за „материалът, който спечели войната“, тъй като се използва за направата на парашути, бронирани жилетки и дори връзки за обувки. Ще научим и каква е връзката между  чорапогащите и Полша.

Тази динамична и интригуващата научнопопулярна поредица е изпълнена с драматизирани възстановки, архивни кадри и снимки. Интервюта с екип от водещи авторитети и експерти, историци, учени и писатели показват, че предметите, които днес се приемат за даденост, често имат невероятен произход. Научете повече за продуктите, които ни заобикалят, в „Страхотни изобретения“, всеки понеделник, от 28 септември до 16 ноември, от 22.00 ч.  по Viasat Explore.

Още за продукциите на Viasat Explore можете да откриете на http://viasatexplore.bg/, както и на Facebоок страницата на канала - https://www.facebook.com/ViasatExploreBG.