Завладяващи исторически събития, мащабни сцени и впечатляваща актьорска игра в два последователни уикенда по KinoNova

В два последователни уикенда зрителите ще се пренесат назад във времето, за да станат свидетели на значими исторически събития и драматични обрати, претворени от ненадминатия Шекспир. Класическата тетралогия „Кухата корона” (The Hollow Crown) е поредица от четири филмови адаптации на историческите драми на Уилям Шекспир: Ричард II, Хенри IV част 1 и 2 и Хенри V, които ще бъдат излъчени на 23, 24, 30 и 31 януари от 21.00 ч. по KinoNova. 

„Неспокойна е главата, която носи корона”, казва Хенри IV, а вълнуващата тетралогия на Шекспир затвърждава истинността на казаното. Историята връща зрителите в 1399 г., за да проследи събитията в монархията в продължение на 16 години на династийни и политически игри във властта, от кралския двор в Уестминстър до бойните полета на Англия и Франция. Неподчинения и конфликти, драматични моменти и съдбовни решения, пред които са изправени кралете с техните семейства и последователи, са вплетени в сюжета на поредицата.

Том Хидълстън, Джеръми Айрънс, Бен Уишоу, Саймън Ръсел Бийл, Алън Армстронг, Джо Армстронг и Патрик Стюарт са само част от изключителния актьорски състав, който ще видим в действие. Изтънчената поезия на Шекспир е нишката, която по неповторим начин свързва четирите мащабни продукции с историческите събития, а новата им адаптация превръща завладяващите исторически разкази в наистина впечатляващи филмови продукции. BBC поверява екранизацията на известния с шекспировия си усет за драма режисьор и носител на „Оскар” Сам Мендес, който влиза в ролята на изпълнителен продуцент на целия цикъл от пиеси.

Мащабни сцени, изключителна актьорска игра и престижни филмови награди и номинации допълват картината, заедно с позитивните оценки на филмовите критици. Телевизионните награди BAFTA донасят на поредицата няколко отличния през 2013 – за най-добра мъжка главна и поддържаща роля, за най-добра оригинална филмова музика и звук, както и номинация за Best Single Drama. През същата година „Ричард II” е отличен за Best Single Drama, а Бен Уишоу е номиниран за най-добър актьор на Broadcasting Press Guild Awards. „Кухата корона” има и редица престижни номинации на Screen Actors Guild Awards 2014, British Society of Cinematographers през 2012 и Critics Choice Television Awards 2014. 

Не пропускайте четирите премиерни епизода на „Кухата корона” по Уилям Шекспир – на 23, 24, 30 и 31 януари от 21.00 ч. по KinoNova.