„Без багаж” тази събота по Diema с нов разказ за застрашените животински видове

Предаването „Без багаж” тази събота по Diema ще срещне зрителите с шриланкийския Elephas Maksimus Maximus – един от трите признати подвида на азиатския слон. От 1986 г. е вписан като застрашен вид, тъй като популацията му е намаляла с повече от 50% за последните три поколения.

Слоновете в Шри Ланка вече до голяма степен са ограничени до сухата зона в северната, източната и югоизточната част на острова. Налични са предимно в националните паркове, но се срещат и извън защитените територии. Шри Ланка е най-населената със слонове страна в Азия. 

Шриланкийските слонове са по-малки от африканските. Достигат височина на рамото между 2 и 3,5 м, а теглото им е до 5 500 кг. Интересното при този подвид е, че само 7% от мъжките имат бивни.  Смята се, че в момента на острова има около 6 000 слона. Слоновете са класифицирани като мегатревопасни и консумират до 150 кг растителна маса на ден. 

По време на въоръжения конфликт в Шри Ланка хиляди слонове са били убити или осакатени от противопехотни мини, наранени от огнестрелни рани или са били убити от бракониери.

Днес, като се има предвид колко малък е процентът на слоновете с бивни, бракониерството за слонова кост не е сериозна заплаха. Въпреки това търговията със слонова кост продължава. Най-голямата заплаха за гигантите идва от превземането от човека на дивите територии на слоновете и превръщането им в земеделски земи.

Гледайте новия епизод на „Без багаж”, тази събота, 30 януари, от 13.00 ч. по Diema