Гледайте новия епизод на „Без багаж” тази събота от 13.00 ч. по Diema

Предаването за туризъм „Без багаж” тази събота по Diema ще отведе зрителите до античния град Бактапур, който се намира на 13 км от столицата на Непал – Катманду. 

На санскрит името на неварския град означава „място на поклонници”. Разположен в източната част на долината Катманду, Бактапур е най-голямото от трите неварски царства в долината и е бил столица на Непал през втората половина на XV век. Днес е третият по големина град в долината Катманду, с население от над 80 000 души, от които по-голямата част са невари. 

Бактапур е известен с най-добре запазените дворци и неслучайно е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Градът е дом на традиционното изкуство и архитектура, исторически паметници и занаятчийски произведения, великолепни прозорци, грънчарство и тъкачество, внушителни храмове, многобройни пищни местни обичаи и фестивали.

Площад Дурбар в Бактапур е мозайка от пагоди и храмове в стил шикхара, най-вече посветени на хиндуистките богове и богини, групирани около дворец от тухли и дърво с 55 прозорци. Площадът е един от най-очарователните архитектурни паметници на долината, истинска съкровищница на древните изкуства на Непал. Тук са храмът Нятапола, издигнат в чест на Лакшми, хиндуистката богиня на просперитета. В близост са храмът на Шива – Бхаиравна, храмът Дататрая от ранния XV век, за който преданията разказват, че е построен от ствола на едно-единствено дърво. Непосредствено до него се издига манастир с изящно резбовани, дървени паунови прозорци и гравирани колони. 

Бактапур се слави още като град на фестивалите и празненствата. Тук честванията са всеки месец. Вижте повече във видеото от „На кафе” по Нова.

Гледайте новия епизод на „Без багаж” тази събота, 20 февруари, от 13.00 ч. по Diemа