Не пропускайте последния финален сезон на хитовия криминален сериал – от 24 февруари в 20.00 ч. само по KinoNova

Най-дълго излъчваният хитов американски криминален сериал „От местопрестъплението” слага окончателна точка на своята история в телевизионния ефир. Само след два дни българските зрители ще видят премиерата на последния финален сезон на поредицата, завладяла и техните сърца – от 24 февруари, от понеделник до неделя, в 20.00 ч. само по KinoNova.

В навечерието на това събитие ще припомним най-големите постижения и някои не толкова известни факти за любимия сериал. За своята 15-годишна история „От местопрестъплението” е номиниран за шест награди „Златен глобус” и е отличен с шест статуетки „Еми”. Поредицата е почетен член на „Клуб 300”, който включва много малък брой сериали и телевизионни програми,  стигнали до впечатляващия епизод 300 (сред тях са още заглавия като „Закон и ред”, „Спешно отделение” и „Семейство Симпсън”). 

„От местопрестъплението” държи рекорда в Книгата на Гинес за едновременно гледане по целия свят. На 4 март 2015 – рождения ден на сериала, епизод  21 от 14-и сезон е бил излъчван чрез различни платформи  по едно и също време в 171 страни, като според някои данни броят на зрителите е достигнал 500 милиона, а датата е обявена за „Световен ден на „От местопрестъплението”. Поредицата е „виновна” и за така наречения „Ефект „От местопрестъплението”, който променя отношението на обществото към работата на криминалистите и води до повишаване на наплива от студенти в специалност Криминология в САЩ.

Днес едва ли има телевизионен зрител, който да не е гледал поне един епизод от хитовата поредица и затова е трудно да си представите колко дълъг и трънлив е бил пътят на „От местопрестъплението” до ефира. В края на 90-те създателят на сериала Антъни Зуикър предлага своята идея и сценарий за „нетрадиционен криминален сериал” на някои от големите телевизионни мрежи в САЩ, но те я отхвърлят. ABC аргументира отказа си със забележка, че „подобни сюжети ще бъдат твърде объркващи и неразбираеми за зрителите”. За щастие, програмните мениджъри на CBS виждат потенциал в проекта и са убедени от продуцента Джери Брукхаймър да го реализират.

Лас Вегас не е избран случайно за място, където се развива действието на „От местопрестъплението”. Местната криминална лаборатория е втората по натовареност в САЩ и единствено федералният отдел по криминалистика на ФБР в Куонтико я надминава по брой на водените разследвания. 

Криминалистите Даниел Холстийн и Йоланда Маклари са реалните прототипи на главните герои в първите сезони на сериала – Гил Грисъм и Катрин Уилоус. 

В първоначалната версия на сценария героят на Уилям Питърсън се е казвал Гил Шайнбаум. Актьорът обаче настоява за смяна на фамилията и предлага името Грисъм в знак на почит към любимия му космонавт Върджил Грисъм. 

За разлика от Питърсън, звездата Тед Дансън не успява да се пребори за името на своя герой в сериала – новия шеф на криминалистите Ди Би Купър. Зад съкращението Ди Би се крие звучното и нетипично име Дийбенкорб, което в превод от немски означава „крадец на зърно”.  

Първоначално Зуикър и сценаристите замислят да „задълбочат” отношенията между героите на Мардж Хелденбъргър и Джордж Ийдс и дори заснемат сцена, в която Ник Стоукс и Катрин Уилоус се целуват, но впоследствие тя е изрязана от епизода.

„От местопрестъплението” привлича като магнит звездите на Холивуд, а да участваш в реализацията на сериала се счита за въпрос на престиж. Затова не е чудно, че сред режисьорите на поредицата са носителите на „Оскар” Куентин Тарантино и Уилям Фрайдкин. Малко известен обаче е фактът, че Джон Малкович е искал да замени Уилям Питърсън като шеф на криминалистите в Лас Вегас. За съжаление, звездата не постига споразумение с продуцентите за продължителността на снимачния период, която го възпрепятствала да изпълни ангажиментите си за участие в други филми.

А какви ли изненади са подготвили създателите на сериала за зрителите във финалния му 15-и сезон? Не пропускайте развръзката на „От местопрестъплението” – от 24 февруари, от понеделник до неделя, в 20.00 ч. само по KinoNova.