„Без багаж” тази събота по Diema ще отведе зрителите в индийския град Джайпур, където се произвежда слонска хартия

Предаването „Без багаж” тази събота по Diema ще отведе зрителите в Джайпур ден преди големия празник Дивали. Градът е известен със своите изкуства и занаяти, а традиционните магазини за антики, бижута, скъпоценни камъни, керамика, килими, текстил, кожа и метални изделия се надпреварват в дисциплините цени и дизайн. Джайпур има много културни обекти, тъй като някогашните владетели привлекли квалифицирани занаятчии и художници от Индия и много други страни. 

Именно тук екипът приключенци на „Без багаж” открива един от най-популярните предприемачи на Индия. Младият Виджендер не е посещавал нито колеж, нито университет и произхожда от бедно семейство. Един ден, докато се разхождал в близост до Амбър Форт в Джайпур, за малко не попаднал под тежките топки екскременти, минавайки покрай огромен слон. И в този момент се родила гениалната му идея да превърне изпражненията в хартия. 

Семейството му го обявява за луд, когато споделя идеята си за бизнес, а баща му не разговаря с него цели три години. Младият мъж обаче не се отказва, дори когато вече уговорената му бъдеща съпруга си тръгва, защото не очаквала той да се занимава с подобен бизнес. Въпреки първите неуспехи Виджендер се чувства благословен и днес изнася своята хартия в 18 страни. Често го канят в университети да разказва как се прави успешно предприемачество.

Хартиените листове се превръщат в ръчно изработени продукти – бележници, албуми, чанти, картички, магнити и бижута. Цената им е висока заради екологичното производство, заради това, че не се употребява хлор, белина и други химикали, не се секат дървета. Животинските отпадъци имат много приложения: могат да се превърнат в тор за растения, гориво, във влакнести продукти като хартия и картон.

Не пропускайте новия епизод на „Без багаж” тази събота, 2 април, от 13.00 ч. по Diema