Gong.bg с ТОП 10 на най-великите боксьори в историята на спорта

Лошите момчета от ринга са пример за невероятни спортсмени. Извън ринга голяма част от тях са пример за подражание и защитават важни каузи. Те притежават мощ, сила, експлозия, съвкупност от качества и техника. Трудно може да бъдат определени най-великите боксьори за всички времена, а още повече да бъдат събрани в една десетка. Без да претендират за изчерпателност и с риска Ивендър Холифийлд да им отхапе минимум едното ухо, Gong.bg правят класация на 10-те най-велики боксьори. Иво Стефанов е автор на класацията, а тя е поредната, посветена на десетгодишнината на спортния сайт.

В топ 10 на най-великите боксьори за всички времена намират място:

10. Майк Тайсън

Майк Тайсън е един от най-силните боксьори за всички времена. В началото на 90-те години Тайсън е определян като непобедим боксьор, който нокаутира всички претенденти, които стоят пред него. Той побеждава най-посредствения световен шампион Тревър Бърбик, губи от Бъстър Дъглас и е унижен от Ивендър Холифийлд и Ленъкс Луис.

Майк Тайсън лесно привлича вниманието на феновете, след като печели първите си 19 мача с нокаут. Той побеждава Тревър Бърбик само за два рунда през 1986 година, за да стане най-младият шампион в тежка категория. Година по-късно успява да спечели и двете корони в тежката категория -  WBA и IBF, като се превръща в първия боксьор обединил шампионските титли от  IBF, WBА и WBC.

Със смущаващото му поведение, с мощта, която притежава и опустошително якия нокаут изплаши много противници преди първия звънец. Той разкъсва редица съперници в тежка категория, докато не записва първо поражение за 42-1 от аутсайдера Джеймс “Бъстър“ Дъглас през 1990 година. Завръщането му излиза от релси, защото е осъден за изнасилване и лишен от свобода от 1992 до 1995 година. Той си връща шампионската титла в WBC в тежка категория от Франк Бруно и шампионския колан в  WBA от Брус Селдън през 1996 година, но губи от Ивендър Холифийлд през ноември същата година. Проваля се в реванша срещу Холифийлд, когато ухапва и двете уши на съперника си. Майк Тайсън има рекорд от 50 победи, от които 44 са с нокаут и само 6 загуби.

9. Роки Марчано

Кариерата на Роки Марчано продължава кратко. Неговата ера е от 1948 до 1955 година. Защитава световната титла шест пъти. “Перфораторът“ за всички времена. Той има претенция към славата, защото е шампионът в тежка категория, който е непобеден. Има рекорд от 49 победи, от които 43 са с нокаут и нито една загуба. Без никакво съмнение той е велик боксьор за неговото време. Единствените големи имена в неговия рекорд – Джо Луис, Езард Чарлс и Джърси Джо Уолкът- са преминали своя пик, когато срещат Марчано. Дори Арчи Мур от лека категория сваля в нокдаун Марчано. За Роки казват, че е здрав и силен, но в същото време - малък, тромав и податлив на аркади.“

8. Джордж Форман

На 45 години Джордж Форман става най-старият световен шампион в тежка категория. Неговото наследство завинаги е опетнено от загубата от Али, но той е един от страховитите боксьори  и един от най-здравоудрящите в категорията. Той унищожи Джо Фрейзър в два рунда през 1973 г., за да вземе титлата, преби Кен Нортън и дори отчупи парче от брадичката на Джордж Чувало. Нещо повече, той възвърна титлата си след като спира Майкъл Мурур през 1994 година, на 45-годишна възраст.

7. Флойд Мейуедър

Флойд Мейуедър-младши е американски профи боксьор, който няма загуба на професионалния ринг. Той е световен шампион в 5 дивизии при професионалистите, а общо има 8 титли в три различни теглови категории. Мейуедър е обявяван на два пъти за “Боец на годината“ на списание “Ring“ (през 1998 и 2007 г). Също така, той е печелил и наградата на Асоциацията на журналистите отразяващи бокса в САЩ, а телевизия ESPN го определя за №1 пет пъти в периода от 2007 до 2013 г. Мейуедър е шампион в полусредна категория на WBC, в суперсредна на WBA, в суперсредна на WBC, носител на диамантения пояс в суперсредна категория на WBC, настоящ №1 в средна категория на списание Ring. Флойд също така е в списъците на списанията Forbes и Sports Illustrated, като един от 50-те най-високо платени атлети в света. Не случайно, той е наричан Милионера.

Не са много боксьорите, които са успели да завършат своите кариери без нито една допусната загуба. Особено когато са се състезавали на най-високото възможно ниво. Определено разковничето е в уменията на американеца да се защитава. Без да преувеличаваме, Флойд Мейуедър бе боксьор, който е почти невъзможно да бъде ударен. Движенията на Флойд по ринга и котешките му рефлекси го превърнаха в истински еталон за защитна игра в бокса, а имена като Мани Пакиао, Канело Алварес, Маркос Майдана, Шейн Моузли, Хуан Мануел Маркес, Рики Хатън, Оскар де ла Ойя и още много други, така и не успяха да намерят ключа към успеха срещу Мейуедър. Флойд триумфира и в най-скъпия мач в цялата история на бокса, побеждавайки отново по точки филипинската звезда Мани Пакиао. Срещу азиатеца Мейуедър не остави съмнения в брилянтните си дефанзивни умения, не давайки почти никакви шансове на Пакиао да го нарани. Само 19% от всички опити на филипинецът постигат резултат. Така, след единодушно решение, Флойд Мейуедър печели срещата с резултат 118 – 110, 116 – 112 и 116 – 112, оставайки отново непобеден.  Последният мач на Флойд е на 12 септември 2015 година, като негова „жертва“ е Андре Берто. Още в деветия рунд Берто вече е неспособен да се противопостави на невероятната скорост на шампиона и в крайна сметка резултатът е 3 – 0 (117 – 111, 118 – 110 и 120 – 108). След края на мача Мейуедър обявава своето оттегляне от професионалния бокс. Само две години по-късно Флойд Мейуедър се завърна на ринга за мач, който от финансова гледна точка подобри всички рекорди. Мейуедър бе предизвикан от ММА звездата Конър Макгрегър. Флойд Мейуедър оправда статута си на фаворит и спази обещанието си към феновете на бокса да нокаутира Конър Макгрегър в дългоочакваната “Битка на годината”, която подобри всички финансови рекорди в историята на бойните спортове. 40-годишният американец изнесе боксова лекция на ирландския си опонент и реферът спря мача в средата на 10-ия рунд с технически нокаут, тъй като ММА звездата не оказваше никаква съпротива на комбинациите на Мейуедър и вече бе видимо разлюлян. Флойд спечели 50-ата победа в 50-ия мач. За около 36 минути игра, непобеденият на професионалния ринг Флойд получи чек за 350 млн. долара. Това бе последният мач в кариерата на Мейуедър в 50 мача с 50 победи, от които 27 с нокаут и 0 поражения.

6. Джо Фрейзър

Джо Фрейзър е известен като най-трудният съперник на Мохамед Али. Той е олимпийски златен медалист и световен шампион, който живее в славните дни на тежката категория. Великолепен, атрактивен боксьор, който има нещастието да споделя светлината на прожекторите на боксовия ринг с Али.  През 1971 г., Димящия Джо стана първият боксьор успял да го победи, а неговото гръмотевично ляво кроше успя да унищожи най- добрите в тежка категория в средата на 60- е до началото на 70- те години. Той няма лош боксова мач.

Димящият Джо е звездата на треньора Еди Фъч, който е известен с тактиката си и методичния подход в обучението на боксьорите. Фрейзър е известен със своите удари в тялото, безмилостните атаки и изключителната устойчивост. Той е в състояние да се бори срещу Оскар Бонавена, Бъстър Матис и Дъг Джоунс, дори да победи Мохамед Али в един ден.

Това, което определя кариерата на Фрейзър като историческа е мачът му в „Аранета Колизеум“ в Манила срещу Мохамед Али. Мнозина определят този боксов мач за най-великия в историята на спорта. Димящият Джо се пенсионира един мач след сблъсъка в Манила. Той умира през 2011 година от рак на черния дроб.

5. Джак Джонсън

Джак Джонсън е първият афроамериканец - световен шампион в тежка категория. Той побеждава Томи Бърнс, за да спечели титлата през 1908 година и да я задържи до 1915 година, когато е победен от Джес Уилард. Доминиращ и умишлено провокативен, шокиращо вбесяващ бялото общество с неговата дързост и арогантност. Джонсън показва смелост, някои може да кажат войнственост, както на - така и извън ринга. Той разгневи обществото излизайки със и омъжвайки се за бяла жена. В продължение на много от царуването си той е в изгнание, като се налага да живее и боксира в Европа и Южна Америка, за да избегне расистките закони в САЩ.

Висококвалифициран и мощен, Джонсън на практика трябва да гони властващия шампион Томи Бърнс през целия свят, преди да го засрами през 1908 при защитата на титлата в Сидни, Австралия. Бърнс е разбит, предизвиквайки трескаво търсене на бял, способен да нокаутира Джонсън.

През 1910 при защитата на титлата си, Джонсън унищожава Джеймс Дж. Джефрис, който е изваден от пенсия, за да го пребие. Победата на Джонсън предизвиква бунтове в цяла Америка. Джонсън печели 73 от 104 срещи, губейки само 13. Умира при автомобилна катастрофа през 1946 година.

4. Хенри Армстронг

Хенри Армстронг, който се боксира между 1931 и 1945 година, е носител на световните титли в три категории – перо (1937-38), лека (1938-39) и полусредна (1938-40). Един от най-вълнуващите боксьори на ринга. Той е известен като „Урагана Ханк“ - перфорирал е своите съперници и е разбивал главите им. Армстронг има 27 поредни победи с нокаут. Това отразява неговото величие на ринга. Той е вихрушка, машина, която претоварва своите опоненти с денонощен, задушаващ залп от удари. Хенри се изправя срещу 17 световни шампион в своята кариера и побеждава 15 от тях, като по този начин с право заслужава да бъде наричан един от най-доминиращите боксьори за времето си.

3. Джо Луис

Джо Луис, известен като Кафявия Бомбардировач, е роден в Алабама през 1914 година и има впечатляваща кариера като аматьор – 50 победи и 4 загуби, след което става професионалист. Той е най-великият в тежка категория в периода на чистите боксови правила и рекорди. Джо Луис от Детройт е носител на шампионската титла от 1937 до 1949 година. Той притежава чудесно кроше, но също така и убийствен ъперкът. Луис побеждава съперниците си по възможно най-безкомпромисния начин, а резултатът често е един и същ – победа за Джо Луис с нокаут. В дългата си кариера 1934-1951, Луис губи само три пъти в 69 срещи. След като взима титлата от “Пепеляшка“ - Джим Брадок през 1937 г., той прави 25 защити и е шампион 12 години. Конкуренцията на Луис може би не изглежда толкова сериозна, но той записва победи над Джърси Джо Уолкът, Макс Шмелинг, Макс Беър.

Луис побеждава 22-ма от 25-мата си съперници в защитата на титлата. Той е известен със своя динамичен стил на боксиране и невероятните си умения на ринга. Джо задържа шампионското отличие 11 години 8 месеца и 7 дни, като за този период се боксира в 27 срещи. Той става първият боксьор, който побеждава шест световни шампиони в тежка категория, между които най-известните му опоненти са Джим Брадок, Примо Карнера, Макс Беър и Роки Марчано. 

Луис помага за развитието на спорта и неговата популяризация. Той има своето отражение и извън ринга. Той е първият афроамериканец, който придобива статута на герой в САЩ и става символ на гордост след победата срещу германеца  Макс Шмелинг. По време на втората световна война той е повече от боксьор. Луис защитава социални и политически позиции, които са с международно значение. Неговият рекорд и позициите, които заема извън ринга го правят един от най-великите боксьори за всички времена.

На 22 юни, 1938 година, Джо Луис нокаутира Макс Шмелинг в първия рунд. „Мачът на века“ трае 2 минути и 4 секунди. Достатъчно време за Луис, за да прати на пода три пъти своя противник. Реферът обявява Шмелинг за нокаутиран малко преди края на първия рунд. Победата циментира неговата популярност като един от най-великите шампиони за всички времена.

2. Мохамед Али

Роден като Касиус Клей в Луизвил, Кентъки през 1942 година, Мохамед Али е истинската икона и легенда в световния бокс. Като аматьор той печели повече от 100 мача включително и златото от Олимпийските игри в Рим през 1960 година. Той започва със серия от 19-0 като професионален боксьор и въвежда свой уникален стил на водене на битките. Никога не е имало по- бърз в тежка категория. Малцина са притежавали неговата желязна брадичка. Малцина са показали неговата храброст. Колко други боксьори ще оцелеят 15- рунда срещу лявото кроше на Фрейзър? Колко ще продължат да се бият срещу Кен Нортън със счупена челюст?Али разбива Сони Листън и Джордж Форман - двама мъже считани за непобедими и страшилища. Той побеждава Нортън, Фрейзър, Флойд Патерсън, Джери Куари, Ърни Терел, Ърни Шейвърс. Неговата позиция срещу войната във Виетнам – последвалото му отстраняване от бокса – издига неговата личност извън пределите на спорта. Али често повтаряше : “Аз съм най- великият“ и не се шегуваше.

Той е световен шампион в тежка категория между 1964 и 1967 година, 1974-78 и 1978-79. По това време е единственият боксьор в тежка категория, който успява да спечели световната титла три пъти. Записва рекорд от 56 победи, като 37 са с нокаут. Има само 5 загуби в кариерата си.

Един от най-великите мачове в историята на бокса е на 1 октомври 1975 година, когато Мохамед Али разбива Джо Фрейзър.

1. Шугър Рей Робинсън

Шугър Рей Робинсън е роден в Детройт през 1921 година. Като аматьор той записва постижение от 85 поредни победи, като първите 40 са с нокаут. На 19 години той става професионален боксьор. След това той постига нова поредица от 40 победи. Неговата победна серия достига невероятни висини – 123 поредни успеха. Шугър Рей губи само един от първите 123 мача - от Джейк ЛаМота. Активната професионална кариера на Робинсън продължава 25 години. Той е световен шампион в полусредна категория между 1946 и 1951 година, световен шампион е в средна категория през периода от 1951-52 година, 57-58 и след това отново 1958-60.

Робинсън е невероятен техник, има огромен арсенал от удари, включително и едно от най-великите леви крошета, виждани някога. Той разполага с техника, бързина, точност, издръжливост и сила. Почти перфектен боксьор в полусредна категория и не по-малко доминиращ в средна категория. Той е в състояние да спечели титлата пет пъти, включително три пъти, след като спира с бокса за две години и половина, но след това да се завърне. Боксира се и побеждава най-великите си съперници от своето поколение, включително Джейк ЛаМота, Джин Фулмър, Ранди Търпин и Кид Гавилан. Шугър Рей Робинсън е най-великият за всички времена.

На 20 декември 1946 година Шугър Рей Робинсън печели титлата на Националната Боксова Асоциация след изключителен 15-рундов мач срещу Роми Бел, който му дава най-сериозен отпор по това време. Това е най-трудният мач на Шугър Рей Робинсън в неговата кариера, а победителят в него е определен със съдийско решение.