Научете повече за тази гора туристическото предаване "Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ стигат да аргановото царство на Мароко тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Често попадаме на скъпи продукти с арганово масло. То се извлича от ядките на аргановото дърво и е запазена марка на Мароко. Дървото помага на страната да запази зелени територии на прага на пустинята Сахара. В тази трудна за обитаване среда хората се прехранват благодарение на дохода от производството на ценното масло.

Снимки с процеса по извличане на арганово масло може да видите ТУК

Близо 80% от северноафриканската страна са суха територия. От източната и южната граница настъпва все по-категорично Сахара. От векове армията, която пази Мароко от заплашващата пустиня, са аргановите гори.

Дървото Argania Spinosa e известно още като Мароканско желязно дърво. Смята се, че животът му може да достигне и до 450 години, като дървото може да не влезе в пълна продукция на плодове до 40-60 годишна възраст. Има способността да изпада в латентно състояние в периоди на суша и да се възстановява, когато дъждовете дойдат отново.

За берберите арганът е Дърво на живота. Номадските племена го използват с много предназначения. За строителство и производство на мебели – арганът е отличен дървен материал, защото практически дървесината му е плътна и недостъпна за насекоми. Използва се за огрев, а маслото от ядките е добър източник на гориво за осветяване в тъмните номадски нощи. Берберките си приготвят домашен сапун и козметика от ядките му. Продуктите, изработени от маслото, омекотяват кожата и спомагат за намаляване на бръчките.

Какво още не знаем за аргановото дърво? Научете в новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.