Предаването запознава с мароканския дизайн

Все по-често бутикови хотели в Мароко стават декор за фотосесии на световно известни модели. Интериорът, градините и покривите им вдъхновяват много артисти. Кои са най-популярните изделия, използвани в мароканския интериор?

Пъстрите тъкани черги, които висят по дюкяните на пазарите в Мароко, идват от домовете на берберите из цялата страна. Мароканските мебели са неформални и цветни. В тях се съчетават естествени материали като дърво с цветни тъкани и шарени повърхности.

Мароканските кушетки и дивани са ниски до земята, тапицирани или покрити с материали като вълна, коприна и кадифе. Те най-често са покрити с изобилие от възглавници и подложки, а това са дългите, дебели възглавници, използвана за опора, понякога поставена под серия други възглавници. Възглавничките могат да бъдат обшити с декоративни ресни и направени по този начин са изключително впечатляващи. Ресните са в пълен унисон с висящите ресни от мъниста и цветни стъкла на мароканските лампи.

Контрастът на ярко оцветените текстилни изделия с лампи, огледала и други аксесоари с покрития от бронз или месинг е много характерен. Често елементи в мароканските мебели са метални аксесоари и геометричните модели.

Друг характерен елемент са мозайките. Те са навсякъде – не само в кухните и баните, но и в градината, и по различни повърхности като мозайки по подове, стените и колони, дори върху маси и шкафове.

Параваните също са типични за мароканския интериор. Обикновено са от резбовано дърво, а фигуралните прорези създават игра на светлосенки в стаята. В подобен стил са и капаците за прозорците, които създават дискретност, пропускат светлина, която сякаш танцува в различни форми.

Какво още ще разкажат "Без багаж"? Гледайте тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.