Тя е за най-голямата социално отговорна инициатива ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с глобалната фондация Reach for Change.
Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. Всяка година в рамките на инициативата се организира национален конкурс, в който могат да кандидатстват както юридически лица с нестопанска цел, така и физически лица.

Една от приоритетните области, в която ПРОМЯНАТА подкрепя социални предприемачи, е образованието. При оценяването и избора на кандидатите в рамките на осемстепенен процес на селекция ПРОМЯНАТА въвлича служители от Нова Бродукастинг Груп, експерти от социалната сфера, бизнеса и публичния сектор, широката общественост по време на онлайн гласуване; деца и младежи по време на финалното жури в конкурса. За да помогне на избраните чрез конкурсa кандидати да достигнат своя пълен потенциал, ПРОМЯНАТА развива единствения Инкубатор за социални предприемачи в България.

От началото на инициативата през 2014 г. до днес селектираните социални предприемачи, които развиват иновативни проекти в сферата на образованието, са подкрепили над 36 000 деца и младежи от над 100 населени места в България. 5 от 18-те социални предприемачи, селектирани в единствения по рода си Инкубатор за социални предприемачи в България са:

1) Платформата за сексуално образование LoveGuide. Подкрепата от ПРОМЯНАТА и свободата да управляват полученото финансиране помогнаха на LoveGuide да създадат и развият своята онлайн платформата и да привлекат подкрепа от още партньори. За три години LoveGuide стартира своята онлайн платформа и видео канал, проведе часове по здравно и сексуално образование в училища в 200 населени места в България и по този начин подкрепи над 20 00 младежи, предлагайки им информация за всичко, което трябва да знаят за любовта, секса, здравословните, безопасните и щастливи връзки по лек и достъпен начин.

2) Враца Софтуер Общество, които предлагат качествено и безплатно ИТ образование на младите хора във Враца, за да им дадат възможност да си намерят предизвикателна и добре платена работа в родния си град. През 2017 година Враца Софтуер подкрепиха 275 деца и младежи чрез своите обучения и събития.

3) Фондация "Здраве и социално развитие", която работи за развитието и интеграцията на деца от ромската общност. През 2017 г. те са подкрепили 970 деца от ромски общности в София и Кюстендил чрез своя модел за интегрирано развитие, давайки им възможност да получат по-добра родителска грижа и възможност за качествено образование.

4) Географ БГ, които популяризират науката, технологиите и възможностите за професионално развитие, които те предлагат, сред деца и студенти. През 2017 г. екипът им е подкрепил 3090 деца чрез своите научни работилници, събития и уеб сайт.

5) Живот на килограм - инициатива за превенция на хранителни разстройства ученици между 12 и 18 години. Към момента инициативата е работила в 6 столични училища и започва работа и извън столицата.