Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще запознаят зрителите с религиозните традиции на  Теравада будизма тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.Мианмар е най-религиозната будистка страна по отношение на брой монаси спрямо населението и дял на приходите, изразходвани за религия. От населението на Бирма, както наричат все още страната много европейци, близо 90% практикуват будизма и най-вече традицията Теравада.

Снимки от будистките храмове на Мианмар може да разгледате ТУК

Монасите, общо наричани сангха, са почитани членове на бирманското общество. Сред многобройните етнически групи в Мианмар, включително Бамар и Шан, будизмът Теравада се практикува с поклонничество към духове, за тяхното умилостивяване и застъпничеството им в светските дела. Поклонението на духовете нат се слива синкретично с будизма.

В течение на много векове будизмът Теравада е бил основната религия в континенталната част на югоизточна Азия и на остров Шри Ланка. Към днешна дата в света се наброяват около 100 милиона Теравада будисти. През последните няколко десетилетия учението Теравада е започнало да се разпространява и на Запад.

Смята се, че в най-свещената будистка пагода в Мианмар се пазят мощите на четирите предишни буди на настоящата калпа. Тези реликви включват тоягата на Какусанда, водният филтър на Конягамана, парче от робата на Кассапа и осем нишки коса от главата на Гаутама.
Калпа е период от време, представляващ един “ден на Брахма“. Всеки такъв “ден“ е време на проявеното, на съществуването на вселената; тогава Брахма чрез дихание създава всичко различно от себе си, докато през своята “нощ“ той е недействен, “почива си“ и няма нищо друго освен него. “Денят на Брахма“ продължава 12 000 000 божествени години. Тъй като една божествена година се равнява на 360 човешки години, една калпа трае 4 320 000 000 човешки години.

Потопете се в непознатия свят на Теравада с “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. 

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.