За поредна година Акселераторът на ПРОМЯНАТА събира социални предприемачи с потенциала да променят живота на хиляди деца и младежи в България

Акселераторът на ПРОМЯНАТА е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в конкурса ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

12-те участници в Акселератора тази година бяха избрани сред общо 134 и преминаха през четири етапа на селекция до този момент. Сред тях през ноември ще бъдат избрани петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА. Публиката отново ще има възможност да гласува за своя фаворит сред тях през януари 2019 г.

Ето кои са 12-те избрани социални предприемачи (галерия със снимки):

Крум и Симона Крумови от Издателство Carrot - създават образователни материали, свързани с ранното детско развитие, които подхранват любопитството на децата и показват очарованието на света.

Златина Димитрова и Наско Стаменов от Пътуващата лаборатория на Корпус за бързо гърмене. Тя има за цел да даде възможност на всеки един ученик да направи сам химични експерименти в училище, за да се докосне до науката в истинската й форма.

Васил Спасов от "Виждам чрез Музика" - проект, който цели да създаде адаптирана програма за музикално образование за деца и младежи с нарушено зрение в най-популярната частна академия за музика - Rockschool.bg.

Екатерина Йосифова от фондация “За Храната“ - цели да създаде дигитален ресурсен център за деца, родители, учители и училища, който да предоставя помощни материали (видеа, влогове, рецепти) и практически знания по темата хранене.

Светла Иванова е основател на "На линия сме" - проект за комбинирана превенция на употребата на психоактивни вещества (наркотици, алкохол). Проектът включва онлайн платформа за споделяне и директни срещи и консултации с деца, родители и учители.

Биляна Вутова и Мирослава Станева от #Плетка - проект на Фондация "Има начин", който цели да разреши проблемите в общуването и агресията в училище сред деца на възраст между 10 и 16 г. чрез плетене, работа в екип, игра и добротворчество.

Благовеста Ценова е основател на Х-СИП - образователна платформа, създадена в Русе, която обединява в себе си иновативни учебни предмети с практическа насоченост и игрови подход на преподаване.

Валентина Стоева и Лора Филипова от фондация “Детски книги“ / Detskiknigi.com развиват любов към четенето за удоволствие сред децата от 0 до 16 години, като работят не само директно с децата, но и с възрастните, които се занимават с отглеждането и образованието им (родители, учители, библиотекари).

Владислав Дамянов е основател на "Детска градина за родители и учители" - целогодишна програма, насочена към подобряване на емоционалните връзки между деца в предучилищна възраст, техните родители и учители чрез метода Превантивна сугестопедия.

Димитър Татарски и Елена Терзийска от Характер.бг овластяват деца, възрастни и институции да намират и развиват най-доброто в себе си – своите силни страни и умения за характер.

Десислава Гаврилова е един от основателите на “Книговище“ - интернет платформа за ученици от 1 до 10 клас, която цели да повиши читателската и функционалната грамотност сред подрастващите посредством засилена геймификация и електронен читателски дневник.

Ивайло Бонев и Филип Дворски от образователен център “Технократи“ предлагат практическа учебна програма за деца между 7 и 16 години, която използва новите технологии за изучаване на дисциплини като математика, наука и изкуства.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за пета поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 35 000 деца и младежи от цялата страна.