Онкологът гостува виртуално в студиото на „Плюс минус: Коментарът след новините“

Д-р Консулова разказа повече за коварното заболяване рак на яйчниците, като подчерта важността на профилактичните прегледи - за откриването му във възможно най-ранния стадий от неговото развитие.

„Днес е един от 365-те дни, в които ние продължаваме борбата с много карциноми, включително овариалния. Ще отбележим деня, като обърнем по-специално внимание на тези пациентки. Това са около 800 жени в България и около 240 хиляди по цял свят. У нас това е 5-ят по честота карцином, свързан с раковите болести при жените и 6-ия по смъртност. И тъй като е труден за диагностика – 8 от 10 жени се диагностицират в напреднал стадий, опитваме да разпространим повече знанието и да кажем на повече жени да си обърнат внимание. Да минат през профилактичен преглед при гинеколог. Тъй като този вид рак може да бъде хванат в по-ранен стадий, а лечението му се развива много в последните години.

Поставянето на диагнозата е трудно, тъй като симптомите са неспецифични. Подуване и тежест в корема или в малкия таз, рязко нарастване на обиколката на корема, бързо засищане дори при консумация на малко количество храна и др.

В Европа честотата на овариалния карцином е малко по-висока от средностатистическата за света. Това е болест, която засяга предимно жените над 50-54 годишна възраст. Препоръчително е да се прави целеви скрининг за жените, които попадат в рисковата група и имат роднини с онкологична диагноза.

Профилактичните прегледи са изключително важни. Гинекологичният преглед не цели просто откриването на овариален карцином, а цялостен преглед, който е изключително полезен за жената, независимо от нейната възраст“.

Световният ден за борба с овариалния карцином се отбелязва на 8 май от 2013 г. насам с редица инициативи по света. Целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването, което всяка година отнема живота на около 140 000 жени в световен мащаб.

В България денят се отбелязва от 2017 г. насам с различни медийни публични събития, организирани от Фондация „Една от 8“

NOVA е съпричастна към глобалната борба с рака на яйчниците и подкрепя инициативата на фондация „Една от 8“.