Майсторът на кулинарната катана Нодзоми Фурутани представи в предаването традиционно тристепенно меню

В четвъртия сезон на кулинарното риалити шеф Ангелов покани шеф готвач от страната на Изгряващото слънце, който демонстрира на претендентите в Hell’s Kitchen как се приготвят традиционни рецепти с японска прецизност и фин усет към детайла.

Шеф Фурутани разкри точните рецепти с японско говеждо месо, които самият той представи в кулинарното шоу Hell’s Kitchen (гюудон, шабу-шабу, сукияки)

Гюудон (4 порции)

Зелен лук – 1 връзка

Зрял лук – 1 глава

Джинджифил - 10 гр

Говеждо месо, нарязано на много тънки парчета – 300 гр

Шичими (японска смес от подправки) или черен пипер

Продукти за подправяне: Даши или саке – 150 мл

Мирин – 100 мл

Соев сос - 60 мл

Начин на приготвяне:

1. Сложете нарязаният лук и джинджифил в тенджера, в която вече са сложени продуктите за подправяне и оставете да къкри на слаб огън за около 10 минути.

2. Добавете говеждото месо и разбъркайте бързо. Изключете котлона когато месото е сменило цвета си и е готово.

3. Сложете месото в купа върху сварен бял ориз и украсете с нарязан зелен лук отгоре.

Семейство Делчеви напусна Hell’s Kitchen България

Шабу-шабу (4 порции)

Зелен лук - 1 връзка

Морков - 1/2

Ряпа (дайкон) - 1/3

Гъби шийтаке - 4 бр.

Лимони – 2 бр.

Говеждо месо, нарязано на много тънки парчета

Зеленчуков бульон – 600мл

Сол на вкус

оев сос - 10 мл
(соев сос, мирин, цитрусов сок)

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зеленчуците на ситно, за да могат лесно да се сварят, и настържете малко  количество от ряпата.
2. Пригответе пондзу като смесите равни количества соев сос, мирин и цитрусов сок.
3. Подправете супата, добавете зеленчуците, загрейте за около 30 секунди, добавете говеждото месо и изключете котлона.
4. Наредете месото в чиния. Консумирайте като потапяте парчетата в дресинга от пондзу и настърганата в него ряпа.

Втори семеен сблъсък в Hell’s Kitchen България

Сукияки (4 порции)

Продукти:

Бял пролетен лук - 1 връзка,

Гъби – 4 бр.

Нарязано на тънки парчета говеждо

Лимон – 1 бр.

Телешка мас

Яйца – 5 бр.  

Сусамова паста – 15 г.

Бульон – 20 мл

Лимонов сок – 20 мл

Сол

Соев сос

Мирин

Саке

Кафява захар

Начин на приготвяне:

1. Срежете белият пролетен лук по дължина на две и след това го нарежете на тънки филийки. Нарежете гъбите на четири по дължина.

2. Направете сос от яйчен жълтък като смесите жълтъците, сусамовата паста и бульона и ги варете на водна баня. Когато сместта се сгъсти, свалете от котлона и охладете. Добавете лимоновия сок и сол на вкус.

3. Смесете равни количества соев сос, мирин и саке.

4. Сложете телешката мас в тиган, разтопете я на слаб огън и запържете лука до полуготов.

5. Извадете лука, запържете говеждото за няколко секунди от всяка страна, добавете сместа от стъпка 3 и гъбите, и го оставете за няколко минути на огъня.

Завийте лука в  парчетата говеждо месо. Сервирайте ги в чиния, поляти със соса от яйчен жълтък.  

Актуални новини ще откриете на уебсайта на Hell’s Kitchen България, на FB страницата на предаването, както и на официания Instagram.

Редактор: Райна Аврамова