Майсторът на кулинарната катана Нодзоми Фурутани представи в предаването традиционно тристепенно меню
В четвъртия сезон на кулинарното риалити шеф Ангелов покани шеф готвач от страната на Изгряващото слънце, който демонстрира на претендентите в Hell’s Kitchen как се приготвят традиционни рецепти с японска прецизност и фин усет към детайла.
Шеф Фурутани разкри точните рецепти с японско говеждо месо, които самият той представи в кулинарното шоу Hell’s Kitchen (гюудон, шабу-шабу, сукияки)
Гюудон (4 порции)
Зелен лук – 1 връзка
Зрял лук – 1 глава
Джинджифил - 10 гр
Говеждо месо, нарязано на много тънки парчета – 300 гр
Шичими (японска смес от подправки) или черен пипер
Продукти за подправяне: Даши или саке – 150 мл
Мирин – 100 мл
Соев сос - 60 мл
Начин на приготвяне:
1. Сложете нарязаният лук и джинджифил в тенджера, в която вече са сложени продуктите за подправяне и оставете да къкри на слаб огън за около 10 минути.
2. Добавете говеждото месо и разбъркайте бързо. Изключете котлона когато месото е сменило цвета си и е готово.
3. Сложете месото в купа върху сварен бял ориз и украсете с нарязан зелен лук отгоре.
Семейство Делчеви напусна Hell’s Kitchen България
Шабу-шабу (4 порции)
Зелен лук - 1 връзка
Морков - 1/2
Ряпа (дайкон) - 1/3
Гъби шийтаке - 4 бр.
Лимони – 2 бр.
Говеждо месо, нарязано на много тънки парчета
Зеленчуков бульон – 600мл
Сол на вкус
оев сос - 10 мл
(соев сос, мирин, цитрусов сок)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зеленчуците на ситно, за да могат лесно да се сварят, и настържете малко количество от ряпата.
2. Пригответе пондзу като смесите равни количества соев сос, мирин и цитрусов сок.
3. Подправете супата, добавете зеленчуците, загрейте за около 30 секунди, добавете говеждото месо и изключете котлона.
4. Наредете месото в чиния. Консумирайте като потапяте парчетата в дресинга от пондзу и настърганата в него ряпа.
Втори семеен сблъсък в Hell’s Kitchen България
Сукияки (4 порции)
Продукти:
Бял пролетен лук - 1 връзка,
Гъби – 4 бр.
Нарязано на тънки парчета говеждо
Лимон – 1 бр.
Телешка мас
Яйца – 5 бр.
Сусамова паста – 15 г.
Бульон – 20 мл
Лимонов сок – 20 мл
Сол
Соев сос
Мирин
Саке
Кафява захар
Начин на приготвяне:
1. Срежете белият пролетен лук по дължина на две и след това го нарежете на тънки филийки. Нарежете гъбите на четири по дължина.
2. Направете сос от яйчен жълтък като смесите жълтъците, сусамовата паста и бульона и ги варете на водна баня. Когато сместта се сгъсти, свалете от котлона и охладете. Добавете лимоновия сок и сол на вкус.
3. Смесете равни количества соев сос, мирин и саке.
4. Сложете телешката мас в тиган, разтопете я на слаб огън и запържете лука до полуготов.
5. Извадете лука, запържете говеждото за няколко секунди от всяка страна, добавете сместа от стъпка 3 и гъбите, и го оставете за няколко минути на огъня.
Завийте лука в парчетата говеждо месо. Сервирайте ги в чиния, поляти със соса от яйчен жълтък.
Актуални новини ще откриете на уебсайта на Hell’s Kitchen България, на FB страницата на предаването, както и на официания Instagram.
Редактор: Райна Аврамова