Анна-Мария Конова е новото лице в съботно-неделния ефир и предаването „Събуди се“

„За предаването „Събуди се“ за предстоящия уикенд сме подготвили много интересни неща, началният час си остава, но ще бъдем малко по-кратки – до 10.00 ч. Все пак август е месец за почивки...“, споделя новата водеща на сутрешния блок през уикенда.

А ето и част от стъпките, които Анна-Мария е извървяла, за да стигне до този момент в професионалното си развитие. Тя е журналист от 2015-а година. Завършила е „Международни отношения“, а се оказва в полето на журналистиката съвсем случайно. „Но пък тя много бързо ме грабна. И оттогава до ден днешен не си представям какво друго бих правила“, споделя Анна-Мария Конова.

Марина Цекова - история за щастието

Интересна професионална задача за Анна-Мария е посещението на кораба „Рос“, където съвместява успешно ролите на оператор и репортер.

300 куршума, само за няколко секунди и целта вече е поразена. Те служат в американските военноморски сили. А стрелбата е част от най-мащабното учение на НАТО и Украйна – „Морски бриз“, проведено наскоро в Черно море. Участие за пореден път в него взимат и моряците от разрушителя „Рос“ – многоцелеви, бърз и маневрен боен кораб. Първата си мисия изпълнява през 1997 г. Предназначен е за борба с подводници и самолети. Използва се разузнаване и патрулиране. От кораба могат да се изстрелват и ракети „Том Хук“, с които да се поразяват въздушни обекти на разстояние до 2500 км от точката на атаката. В този момент системата, сигнализираща опасност, се включва. Оказва се, че радарите са засекли за пореден път руски кораб в близост до „Рос“.

Марина Цекова в очакване на второто си дете

„Това е чудесен случай, за да видите как маневрираме в морето. Този път става дума за карго лодка. Дали контактът е приятелски или вражески определя бдителното око на т.нар. Snoopy Team. Екипът има по-малко от пет минути, за да идентифицира кораба, оръжията на борда му, скоростта и флагът, под който плава. Екипажът на кораба трябва да бъде подготвен за всяка ситуация“, разказва капитанът на „Рос“ Джон Джон. Затова част от тренировките и демонстрациите в учението включват и стрелба.

„Като гледам репортажа от кораба и учението си „Бриз“, си спомням, че тук за първи път ми се наложи на терен да бъда не само репортер и журналист, но да застана едновременно и зад камера. Което беше изключително сложно за мен. Бях и оператор, и репортер. В един от дните правих интервю с капитана на кораба, а след като приключи, се усетих, че не съм натиснала бутона Record, се наложи да го повторим отначало“, разказва Анна-Мария Конова.

Водещите на „Здравей, България“ пожелаха на новата водеща на „Събуди се“ да й върви по вода, а тя благодари на всички колеги и екипа, с които работи.

„От една страна колегите ми вдъхват увереност и кураж всеки ден, зад гърба ми са. Целта ни е да се опитаме да накараме хората да се усмихнат, да им дадем полезни съвети и да обобщим важното от седмицата“, категорична бе новата водеща на съботно-неделния сутрешен блок на NOVA.

Докато Марина Цекова е в отпуск по майчинство, журналистът на NOVA Анна-Мария Конова ще я замести като водещ на „Събуди се“.

Гледайте сутрешния блок в събота и неделя от 7.50 до 10.00 ч. по NOVA