Кампанията за децата в уязвими групи, подкрепя правото на всяко дете да получи грижа, образование и закрила от насилие

Всяка година на 20 ноември отбелязваме Световния ден на детето – Световният ден на отбора на бъдещето. UNICEF България стартира кампания в подкрепа на децата от уязвими групи. Гост на „Социална мрежа“ по NOVA News е Саня Шаранович, която е заместник председател на UNICEF България.

„Този година Световната купа по футбол Мондиал 2022 г започва на 20 ноември, койж всъщност отбелязваме деня на детето световен мащаб. Днес когато светът е разделен, смятаме, че футболът, спортът и правата на децата ще ни обединят като едни отбор“, е категоричното мнение на Шаранович.

„Ще поставя три теми, по които бих искала да поговорим и те са засегнати в кампанията ни. Това са ранното детско развитие, приобщаващото обучение и образование за хора със специални потребности и защита от насилие, експлоатация и неглижиране. В България почти 60% от родителите на деца с увреждания, ще ви кажат, че лекарите им са попълвали анкета за развитие на децата им.  Според нас първите години на детето са най-важните за неговото развитие. Затова в момента, в който установим някакви потребности, касаещи помощ за развитието в ранна детска възраст, то тогава са най-добрите възможности да се предприемат мерки. В България около 32 хиляди деца живият с някакви увреждания. От тях около 10 хиляди не посещават училище или детски градини. От тези 32 хиляди почти 15 хиляди се считат за невербални деца и те имат затруднения с комуникацията. Затова ние от  UNICEF България сме разработили едно приложение, което е символно приложение, чрез което децата могат да общуват с родителите, учителите и общността, в която живея.“, разказва повече за тревожната статистика, според която почти 50% от българските деца попадат в рискова група, в състояние на уязвимост и неравнопоставеност заместник председателят на UNICEF България.

„Приложението е само едно от средствата, които разработваме в UNICEF. Ние търсим системни решения. Преди две години подкрепихме българското правителство в разработването на една онлайн платформа, насочена към децата с увреждания, наречена „Подкрепи ме“. Всички тези средства и инструменти, съвместно с промените в политиките на законодателството, всичко това ще помогне на децата, които имат затруднения в усвояването на уроците си, да бъдат включени по-добре в обществото“, пояснява Шаранович.

„Разработваме система за ранна детска интервенция и помагаме на родителите на тези деца. В нейните рамки лекари и други специалисти ще могат за установяват достатъчно рано затрудненията в развитието и да им предоставят подкрепа и за децата, и за родителите.

Какво представлява „Зона закрила“?

„Разполагаме с данни, които ни показват, че едно от всеки две деца или младежи са били подложени на някаква форма на насилие. Задно с партньорите ни поддържаме 3 центъра – в София, Монтана и Шумен, които се наричат „Зона закрила“  и те представляват центрове за застъпничество на правата на децата и помагат в кризисни ситуации. Оказват психо социална подкрепа, безплатни юридически консултации и всичко под един покрив. За да можем да разширим услугите имаме нужда от партньори и благодетели.“ Може да изпратите sms на 1021, с цифра 5 и това ще ви направи редовни дарители на UNICEF. Също така да посетите онлайн платформата на dari.unicef.bg. също така имаме известни личности като актрисата Елена Петрова и музиканта Графа, които ни подкрепят. Има и много други, които ще видите през следващите дни. Опитваме се да насочим вниманието към проблемите на децата в България, но също така се опитваме да привлечем повече средства и да разширим мащаба на нашите интервенции. Благодаря на всички и на Нова Броудкастинг груп за чудесното партньорство.“