Лентата за легендата Георги Аспарухов тръгва по кината от 18 октомври 2024 г.

Историята за легендарния футболист Георги Аспарухов оживява на голям екран, а трейлърът на най-дългоочакваното родно филмово заглавие за годината беше показан за първи път в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България“.

Пълнометражният игрален филм „Гунди – Легенда за любовта“  ще се появи на голям екран на 18 октомври 2024 г.  Продукцията ще проследи живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато Гунди загива в автомобилна катастрофа.

„Гунди – Легенда за любовта“ ще разкаже за човека Георги Аспарухов, който се опитва да балансира между успешната си футболна кариера и личния живот, борейки се със системата, трудностите и тежките избори по пътя си. Вдъхновяващата история ще оживее пред зрителите благодарение на режисьора Димитър Димитров, оператора Борис Славков, сценариста Емил Бонев и продуцентите на мащабния проект Андрей Арнаудов и Иван Христов от „Междинна станция“. Във филма ще видим и два знакови момента от кариерата на Гунди – паметния мач срещу Белгия, игран във Флоренция, в който с два негови гола Националният отбор се класира на Световното първенство в Англия, както и историята около главозамайващото предложение на „Милан”, пресъздадено по спомени на единствения пряк свидетел на срещата с италианския клуб, Величка Маркова – Лита, която е и консултант по сценария на филма.

Подробности за пълнометражната лента разкриха режисьорът Димитър Димитров и операторът Борис Славков в студиото на „Здравей, България“.

„Лентата е за любовта – за тази голяма, искрена любов с неговата съпруга Лита и любовта и страстта към футбола. Опитали сме се да покажем и двете страни на монетата. Той е идол и легенда, затова пипахме много внимателно. Но това, което е интересно е, че темата и историята на този човек е много актуална и за века, в който живеем. Заслужава си филмът да бъде гледан от много хора от различни възрастови групи. Може дори да не са фенове на футбола, но лентата показва една история за това колко е трудно да стигнеш до върха, дали трябва да си на върха и каква е цената за това“, открехва завесата към сюжета режисьорът.

Лентата ще ни върне назад във времето - ще покаже България през 60-те и 70-те години и ще се фокусира върху едни от най-важните моменти в живота на избрания за „Футболист на столетието” в България Георги Аспарухов – Гунди – така, сякаш се случват пред очите ни. Според статистиката за филма са използвани 59 актьори, 100 човека на терен, над 1000 гледни точки на камерите, 3000 костюма, специални обективи, които да пресъздадат епохата.

„Мащабът е голям и е отвъд това, което сме се надявали да имаме като опция. Обективите поръчахме специално от Австрия и това са обективи със специално разположение на лещите. Тако пресъздадохме цялостната визия на 70-те години на ХХ век. Относно присъствието на 1000 гледни точки, това стана възможно благодарение на добрата подготовка. Това означава, че в отрязък от време направихме стотици смени на обектив, смяна на позиция на камерата. Обикновено в един игрален филм има около 500-600 близки планове. Ние имаме много повече“, разказа операторът Борислав Славков.

Режисьорът сподели, че е получил съдействие от много хора от Пловдив, любители, ентусиасти, които са идвали като масовка и благодарение на тях стадионът е бил пълен. След това идва магията на специалните ефекти.

„Елена Иванова и нейният екип направиха сериозно проучване, като в историята беше замесена и художника на филма Ивелина Гелева, защото разказваме един период от време, в което проследихме как се променя и модата. Имахме тонове материали в офиса и сценаристът Емо Бонев бе направил предварително проучване на цялата епоха. Любопитното бе, че трябваше да обличаме и масовката, която понякога достигаше до 150 души. Те трябваше да изглеждат сякаш наистина са част от тази епоха. Дамите, отговорни за костюмите, се справиха брилянтно и сякаш пътувахме във времето“, споделя Димитър Димитров.

 

Във филма ще видим и два знакови момента от кариерата на Гунди – паметния мач срещу Белгия, игран във Флоренция, в който с два негови гола Националният отбор се класира на Световното първенство в Англия, както и историята около главозамайващото предложение на „Милан”, пресъздадено по спомени на единствения пряк свидетел на срещата с италианския клуб, Величка Маркова – Лита, която е и консултант по сценария на филма.

Наред с актьорите в главните роли Павел Иванов (Георги Аспарухов – Гунди) и Александра Свиленова (Величка Маркова – Лита), във филма ще видим още Параскева Джукелова (Мария), Александра Костова (Лидка), Емил Марков (арх. Марков), Биляна Петринска (Марена). В ключова роля ще видим и Стоян Радев (Зоро), който ще подкрепя неотлъчно Гунди както в професионалния, така и в личния му път.

Ексклузивен медиен партньор на продукцията е Нова Броудкастинг Груп.

Подробности за „Гунди – Легенда за любовта“ може да следите в официалните профили на продукцията:

Линк към официалния трейлър в YouTube: https://youtu.be/1tlNwolYp6k 

Линк към официалния сайт: http://gundifilm.com

Линк към Facebook страницата на филма: https://www.facebook.com/gundi.film

Линк към Instagram профила на филма: https://www.instagram.com/gundi.film/

Линк към TikTok профила на филма: https://www.tiktok.com/@gundi.film