Не пропускайте тази събота след централната емисия новини
Всеки европеец изхвърля на боклука средно 132 килограма храна годишно, сочат статистиките. А в дните след Великден количествата се увеличават драстично. Замърсяване, парникови газове и загуби за милиарди – това са само част от ефектите от разхищението на храна. В събота в „Темата на NOVA” журналистът Юлия Наева и операторът Петър Симеонов показват как можем да оптимизираме разходите си и да дадем втори живот на някои продукти – от алтернативни готварски рецепти до технологии за влагане на хранителните отпадъци в полезни биодобавки.
Най-често до контейнерите стигат плодове и зеленчуци. У нас – измерените количества изхвърлени храни са над 90 килограма на човек годишно. А от Еврокомисията настояват да намалим наполовина хранителните отпадъци до 2030-а година по цялата верига – от производството до домакинствата. Ще има ли санкции, ако не успеем и как можем да развием кръгова икономика у дома?
Очаквайте „Безсметна храна“ в „Темата на NOVA“, на 26 април, събота, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.
Последвайте ни