Закаляването на новородените е профилактика, с която се цели да се повишат защитните им сили...

 

Тема в днешната рубрика "Моето бебе" в "На кафе" бе закаляването на бебетата и защо е важно дрешките им да се гладят и до кога трябва да се прави това.


Добро е дрешките да се гладят минимум до 6-месечна възраст, особено бельото. При по-чувствително кожи е добре и до по-късно. Дрехите трябва да са от естествени материи – памучни, защото изкуствените алергизират, обясни педиатърът д-р Стоянка Симеонова.


Закаляването на новородените е профилактика, с която се цели да се повишат защитните сили на детския организъм, така че по-лесно да възприема отрицателните действия на атмосферното влияние, обясни още педиатърът.


Претоплянето и охлаждането са еднакво вредни за детето, поясни тя, тъй като претоплянето води до зачервяване, обрив, неспокойствие, дори до повишаване на температурата, разстройство и повръщане.


Температурата на стаята, в която стои детето, е добре да бъде около 22-24 градуса през първия месец, като след втория тя се намалява с по един градус. Не бива да стига под 18 градуса. През нощта е хубаво градусите да са по-ниски. Д-р Симеонова допълни, че през зимата е добре вместо да отваряме прозорците, да използваме въздухопречиствател. Хубаво е да се прилагат и водни процедури преди същинското къпане.


Опитът от САЩ показва, че там педиатрите съветват бебетата да се извеждат често навън, но не преди да са навършили две седмици. Въпросът за закаляването обаче е специфичен и зависи от културното различие на хората там.


Задължителен обаче е крем против слънце в топлите дни. Странен съвет в САЩ, спрямо българските разбирания, е бебетата да спят на климатик. Обяснението е, че топлината и влагата увеличават внезапната смъртност при новородените. Д-р Симеонова обаче заяви, че между влагата и смъртността няма връзка. В тази връзка коментира, че климатиците са противопоказни.


В Италия пък закаляването е концепция, която не съществува. Има общи съвети за това как да се поддържат децата, за да не им е прекалено топло или студено. Важен съвет от там е, че не трябва да се съди по студенината на ръчичките им за това дали им е топло или студено. Това се проверява от вратлетата им.


Вижте как става на практика закаляването на бебетата във видеото.