Птиците дават решителен отпор на опитите на общината да ги прогони от центъра на Разград.

Гаргите в Разград евоюлират като във филм на Хичкок и успяват да дадат решителен отпор на опитите на общината да ги прогони от центъра на града. Досега служители на местната власт събаряха гнездата на черните пернати и така ограничаваха броят им, защото много граждани се оплакват от шума и мръсотията.

Птиците вече са на път да отчаят далеч по-силния си противник, тъй като с впечатляваща интелигетност променят стратегията си.

Първият нестандартен ход на гаргите е да започнат да свиват гнезда по най-високите клони, недостъпни за стандартната автовишка.  Това принуждава общинарите да наемат техника от частна фирма срещу 500 лв за работен ден.

Ангажираната автостълба е висока 30 метра и с нея високите дървета не са проблем . Въпреки това вместо да избягат, както през предишните години, гаргите променят стратегията си. Те вече възстановяват всички разрушени гнезда с бързи темпове. Общинарите са принудени да потърсят помощ от високите технологии -  апаратура, която прогонва птиците чрез ултразвук.

Първоначално техниката ще бъде тествана в нежилищни райони, защото има опасения, че може да подлуди домашните любимци. Междувременно кампанията раздели общественото мнение в града на две.

За повече информация, вижте видеото.