Бързо развиващата се икономика на Индия дава на хората удобства, които никога досега не са имали.

Бързо развиващата се икономика на Индия дава на хората удобства, които никога досега не са имали. Пералните са един от елементите на прогреса.

Именно заради него, една каста – добите, губи битката от машините. Социалната група, която от векове се занимава с пране на дрехи, през последните години остава почти без препитание.

200 перачи и техните семейства работят в най-голямата пералня на открито в центъра на Мумбай. Тук, жителите на града изпращат мръсните си дрехи, за да бъдат изпрани и изгладени и то срещу съвсем скромна сума. Добите перат дрехи от повече от 100 години. Техниката, която използват също е стара. И далеч не е модерна  - затънали до колене в сапунена вода, те удрят прането в камъни. После го сушат на опънати жици. А накрая го разнасят по домовете, хотелите и дори болниците.

Ахмед допълва, че с машината е доста по-удобно и по-евтино, защото не се налага да плащаш на някого, за да ти пере дрехите. И тъй като индийската икономика се носи напред, доходите се увеличават. Разрастващата се средна класа започва да купува бяла техника. В същото време много хора зарязват традициите и се възползват от услуга, появила се през 2008-ма година -  химическо чистене.

Тъй като модерното и организирано пране, чистене и гладене превзема сектора, добите са разтревожени. Те се страхуват, че дългогодишната традиция за пране на открито съвсем скоро ще остане само туристическа атракция.