Последният голям необятен район, богат на петрол и газ, е Северният ледовит океан. Сега обаче замръзналите му води разкриват природните му богатства. \"Ямал\" е сред най-големите и най-мощни руски ледоразбивачи...

Последният голям необятен район, богат на петрол и газ, е Северният ледовит океан. Сега обаче замръзналите му води разкриват природните му богатства. \"Ямал\" е сред най-големите и най-мощни руски ледоразбивачи. Той е един от 12-те кораба, достигали до Северния полюс и един от само няколко, които могат да преминат през дебелия арктически лед. И го правят по една причина - да почистят пътя за други търговски плавателни съдове. 


Ескортирани от ледоразбивачи, търговските кораби и петролните танкери прекосяват Северния ледовит океан. Така те скъсяват с хиляди мили пътя между Азия и Европа и пестят гориво. Капитанът на \"Ямал\" казва, че благодарение на кораба му, трафикът в Океана се е увеличил.


Дълбоко вътре в кораба се намира неговата система за пречистване на вода и другата, за разлагане на отпадъците. Ледоразбивачът се задвижва от ядрен реактор, което означава ниски емисии на въглерод. Така плавателният съд е екологично чист, обяснява капитанът.


Русия обаче е изправена пред критики за флота си от ледоразбивачи, заради това, че бърза с изследването и превземането на Северния ледовит океан. Но в същото време, без подобни плавателни съдове, корабите в замръзналите му води могат да бъдат изложени на много по-големи рискове.