В изобилието от продукти на пазара - как да изберем пресни и здрави яйца за Великден? Специалистите съветват по какъв признак да разпознаваме българската стока от вносната.

В подготовката за посрещането на един от най-големите Християнски празници, централно място имат великденските яйца, затова и изискванията  ни, когато ги избираме в магазина са големи.

Д-р Кремена Стоева сподели, че важното е яйцето да носи съответната маркировка, която означава, че то е произведено във ферма, която е контролирана от ветеринарен лекар. Също така, яйцата трябва да бъдат чисти и със здрави черупки.
 
В морето  от стока на пазара обаче, често не разпознаваме   българските от  вносните яйца.

Единственият начин да го направим е като се ориентираме по маркировката, поставена върху яйцето. Българските яйца са с маркировка \"БГ\".

Ако не сме сигурни, дали яйцата, които сме купили са пресни, винаги може да прибегнем и до народните методи.

Яйцето се потапя в чаша вода и сол. Ако потъне на дъното, значи е прясно, ако излезе на повърхността, значи е престояло повече от 27 дни.

Специалистите напомнят, че колкото и да са вкусни домашните яйца, при тях винаги съществува известен  риск. И все пак вкусът им винаги е предпочитан.