През зимата организмът е бил в дефицит на витамини и микроелементи и по естествен начин се насочваме към всичко, което пролетта предлага...
С идването на пролетта се обострят и храносмилателните проблеми. Причината е, че това е времето, в което хората се насочват към зелените салати и зеленчуците.
През зимата организмът е бил в дефицит на витамини и микроелементи и по естествен начин се насочваме към всичко, което пролетта предлага.
За хората обаче, които имат гастрит, язва, колит или други проблеми със стомаха, точно тези листни зеленчуци обострят оплаквания от типа на дискомфорт, подуване на стомаха, болки сутрин на гладно или с прекаляване.
При хронични проблеми със стомаха на първо място трябва да променим храненето. Нужно е да се намалят зеленчуците в сурово състояние. Добре е да бъдат пасирани или приготвени на пара, за да могат да подпомогнат лигавицата на стомаха и да се избегне дразненето от суровия зеленчук.
За храносмилателните проблеми помагат пробиотиците. Те повлияват на имунната система и нормализират перисталтиката на червата. Когато тя е подобрена, няма гниене и не се създават условия за развитието на тези бактерии, които обострят гастрита и останалите проблеми със стомаха.
На второ място трябва да се увеличи дозата на пробиотиците. За хората, които имат проблеми, трябва да се приемат три пъти дневно, по една капсула, половин час преди хранене. При хората с хронични гастрити и колити дозата е три пъти на ден, по две капсули, отново преди хранене.
След празници организмът трябва да се прочисти. Сутрин е хубаво закуската да съдържа фреш – от цвекло, моркови или ябълки. Зелевият сок се препоръчва за пречистване на храносмилателната система, тъй като съдържа много микроелементи и витамин У, който действа като балсам за стомаха и червата.
Трябва да се приема лека храна. Полезни са лененото семе, сусамовият тахан, които се усвоява добре от организма. Повече вода, чай, мента, липа, малко мед. За обяд е подходяща крем супа или салата, по възможност без хляб и други тестени изделия.