Представете си уред, който показва цената на тока във всеки един момент. А сега си представете електроуред, който се включва, когато цената на тока достигне сума, която сте му задали предварително...

Бизнес форум, организиран от сайта gorichka.bg, предстои утре в София. На него ще се обсъди иновативната за цяла Европа \"интелигентна мрежа\", създадена за да оптимизира разхода на електрическа енергия.


Представете си уред, който показва цената на тока във всеки един момент. А сега си представете електроуред, който се включва, когато цената на тока достигне сума, която сте му задали предварително.


Колкото и невероятно да звучи, това е напълно възможно и работи добре в Германия. Механизмът е част от така наречената \"Интелигентна мрежа\", целяща да оптимизира разхода на електричество, вода и газ.


Така на практика домакинствата ще имат точна представа какъв ток изразходват, кога го изразходват и колко им струва това.


Европейският съюз предвижда до 2020 г. 80% от домакинствата да имат такъв измервателен уред, а през 2022 г. 100%. Това е първа стъпка в изграждането на цялостната \"интелигентна мрежа\". Тя дава чудесна възможност и самите потребители да произвеждат електричество.


За страна като Германия е изчислено, че са нужни 400 хиляди електромобила, за да се балансира електромрежата. У нас подобни сметки не са правени, тъй като \"интелигентните системи\" навлизат тепърва. В чужбина обаче се нещата изглеждат по-различно.


Остава да чакаме \"интелигентните мрежи\" да навлязат и у нас.