Нито българските граждани, още по-малко политическите лидери, бяхме подготвени за прехода. Не съумяхме да се обединим около националните приоритети, като изключим стратегическата цел за членство в ЕС и НАТО. Това заяви президентът на конференция на КНСБ Георги Първанов...

Нито българските граждани, още по-малко политическите лидери, бяхме подготвени за прехода. Не съумяхме да се обединим около националните приоритети, като изключим стратегическата цел за членство в ЕС и НАТО. Това заяви президентът на конференция на КНСБ Георги Първанов.


\"Проявите на съгласие бяха твърде епизодични, твърде нетрайни. Допуснахме в решаващи моменти преходът да се идeологизира\", добави държавният глава.


По думите на президента миналото продължава да присъства в политическия дебат като тъмна сянка, но не се получава сблъсъкът на идеи за управлението. Първанов очерта и други проблеми на българския преход – загърбването на приемствеността, мандатното мислене, а като постижение определи модерната Конституция, приета през 1991-ва година.

Според Първанов вероятно българският преход ще влезе в учебниците като сравнително успешен в политическо отношение, но от друга – с много проблеми в икономическо и социално отношение. Той подчерта, че радикалната промяна на прехода е протекла по мирен и ненасилствен път. Държавният глава изтъкна ключовата роля в социално-икономическите промени и в отстояването на принципите на социалната държавност, постигането на баланс между труда и капитала.

Той отбеляза, че със синдикатите имат силен социален диалог за всичките 10 години от мандата му. \"Аз бих искал да завещая на следващия президент, на моя наследник, който и какъвто и да е той, тази линия на поведение, защото тя е част от климата, от един работещ модел на взаимодействие между институциите и синдикатите\", каза още той.


По думите му \"някои ревнуват и мърморят\" за ролята на синдикатите по отношение на антикризисните мерки, пенсионната реформа и др. /БГНЕС