Конституционните съдии отмениха изискването да сме живели поне година в населеното място, за да можем да гласуваме за кмет. Разглеждането на изборния кодекс влезе като допълнителна точка почти в последния момент. Това събуди депутатите и те започнаха работната си сутрин с оспорвани скандали.

Ще има ли втори тур на битката между управляващото мнозинство и конституционния съд? Според опозицията, много е вероятно това да стане, след като парламентът прие нови промени в изборния кодекс.

Това се наложи, след като конституционните съдии отмениха изискването да сме живели поне година в населеното място, за да можем да гласуваме за кмет.
  
Разглеждането на изборния кодекс влезе като допълнителна точка почти в последния момент. Това събуди депутатите и те започнаха работната си сутрин с оспорвани скандали.

Дебатите се състояха в същия дух. След като конституционният съд определи срока от 12 месеца за така наречената уседналост за местните избори за противозаконен, ГЕРБ внесоха поправка. Периодът се намалява наполовина. Това обаче няма да важи за предстоящите избори, за които изискването за уседналост остава 10 месеца. Мотивите на мнозинството – съдът не бил атакувал числото 10, а числото 12.

В крайна сметка предложенията бяха приети, а дебатът приключи по-рано от очакваното.

Опозицията се закани отново да атакува промените чрез конституционния съд. Според ГЕРБ, няма заплаха от провал на вота през есента, а кодексът ще мине на второ четене, най-късно на 1-ви юни, убедена е Искра Фидосова.