\"Учуди ме, че единственият, който знаеше къде е България, бе индиец, който метеше пода. Мениджърът обаче нямаше никаква представа\", разказа Иван...

Бившият кулинар на предаването Иван Василев гостува в \"На кафе\" заедно със семейството си. Те разказаха повече за емигрантския живот в Америка.

 

Иван емигрира в Щатите преди повече от година. Все още обаче той и семейството му трудно свикват с нормите, порядките и народопсихологията на тамошното общество.

 

Признават, че им е било трудно, въпреки че са били подготвени за голяма част от трудностите, с които ще се сблъскат там. Не са били подготвени за културния шок и са смятали, че е състояние на психиката, което ще мине бързо. Вече една година обаче се борят с него, тъй като разликата между българите и американците е голяма. Дори българите, които са от много години там, все още трудно приемат американския начин на живот.

 

Иван и семейството му пристигат с три куфара и отсядат в дома на свои приятели в Принстън. Само месец по-късно вече започват да се оправят сами. Първите им впечатления са нереални и всичко им се струва приказка. След подаването на 40 молби за работа като готвач, след което не последвал отговор обаче, Иван се сблъсква с действителността.

\"Не си ли работил на тяхна земя и нямаш ли стаж там е трудно\", каза той.

 

Така, въпреки професионалния си опит в България, Иван започва една от най-ниско квалифицираните работи в американски ресторант, който организира сватби – \"оператор на микровълнова фурна\". Постепенно обаче започва да се издига в йерархията.

 

Противно на нагласите в България той разказа, че жените в САЩ се борят да не се пенсионират на 65 години, тъй като на тази възраст хората се чувстват още млади, а често и тепърва се женят.

 

В Щатите няма договорни взаимоотношения между служителите и техните началници. Въпреки това сигурността да не загубиш работата си е по-голяма от тази у нас, според Иван. Там не съществуват приятелски отношения между колеги, не е прието да си прям и откровен и да изявяваш несъгласие пред шефа си, дори той да те обвинява несправедливо.

 

\"Междувременно ме учуди, че единственият, който знаеше къде е България, бе индиец, който метеше пода. Мениджърът обаче нямаше никаква представа\", разказа още Иван.

 

Според него едно от най-големите притеснения на американците е да не ги обвинят в лично отношение. Ето защо когато във фирма даден служител наруши правилата, директорите събират целия екип и отправят упреците си към всички.