Учените смятат, че макар и бегло, по този начин човечеството вече познава 95 процента от необятния космос. Дори и да не успеем някога да посетим онова, което се крие в тъмнината над нас, то поне можем да сме сигурни, че то съществува.

Исторически напредък в проучването на дълбокия Космос. Международен екип от астрономи направи първата триизмерна карта на Вселената. Учените смятат, че макар и бегло, по този начин човечеството вече познава 95 процента от необятния космос.

Далечните светове на непозната Вселената вече са по-близо от всякога. Дори и да не успеем някога да посетим онова, което се крие в тъмнината над нас, то поне можем да сме сигурни, че то съществува. Тази привилегия човечеството дължи на екип от 16 учени от няколко университета.

Детайлното картографиране на Космоса е отнело на астрономите 10 години. С помощта на инфрачервени технологии те са отбелязали точното местоположение на над 40 хиляди галактики. На картата е нанесено всичко в разстояние от 380 милиона светлинни години от Земята. Единствената все още непозната област остава тази зад Млечния път. На този етап в тази зона на картата има тъмни места.