Обвинението се пропуква заради лъжи на предполагаемата жертва?

Обвинението срещу бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан се пропуква и е на път да рухне, разкрива вестник Ню Йорк Таймс. Очаква се още на днешното съдебно заседание по делото за изнасилване на камериерка, той да получи съществени облекчения на условията по освобождаването си под гаранция.

Като причина се посочват проблеми с достоверността на показанията на жената, която обвинява Строс-Кан в сексуално насилие. У прокурорите се появили съмнения доколко може да се има доверие на камериерката, тъй като в показанията й имало доста пробиви и лъжи. Макар че съдебномедицинската експертиза установи несъмнени доказателства за сексуален контакт между френския политик и 32-годишната африканска имигрантка от Гвинея, има голяма вероятност по-тежките обвинения да отпаднат изцяло. Така Строс-Кан може да бъде освободен от домашния арест.

Разследващите открили проблеми с молбата за убежище на обвинителката, евентуални връзки с криминални дейности, в това число търговия с наркотици и пране на пари. Бил записан разговор, който жената водила по телефона ден след срещата със Строс-Кан със задържан мъж, с когото обсъждала възможните облаги от обвинението.

Мъжът, арестуван за притежание на 400 г марихуана, е сред група лица, които през последните две години внасяли пари в брой на обща сума около 100 000 долара в банковата й сметка в различни щати - Аризона, Джорджия, Ню Йорк и Пенсилвания.