Само за миналата година в реки и язовири са се удавили близо 100 души, 23–ма, от които – деца.

Летните горещини карат все повече хора да търсят прохладата на плажовете. Градските басейни често се оказват по-достъпният вариант от почивка на море и затова те вече са претъпкани. Много хора обаче предпочитат безплатно да се къпят в неохраняеми водоеми като реки и язовири, въпреки че влизането в тях е забранено и крие сериозни опасности . Често се стига до инциденти с фатален край, а много от жертвите са деца.

Във водите на река Искър, в района на столичния квартал Горубляне, седемгодишната Алисия и нейните приятели намират прохлада в летните жеги. Всеки ден те идват тук и си играят в студената, на места дълбока и опасна река. Алисия все още не може да плува, но не се страхува да влиза в неохраняемия водоем.

Къпането в неохраняемите водоеми, като тази река в покрайнините на София, крие големи опасности за децата, пълно е с подводни камъни, в които децата могат да се ударят.

Риск за здравето на Алисия носи и замърсяването на водата.  Често хора, живеещи наблизо, използват реката, за да изкъпят животните си.

За разлика от повечето случаи, при които децата посещават забранените водоеми без знанието на родителите си, Алисия идва тук с майка си. 28- годишната Пепа избира да води децата си край реката, защото мястото е  близо до дома им, а и защото не може да си позволи ежедневните разходи за пътуване и вход за басейн. 

В района на София има повече от десет опасни водоема. Тази година Столичната община поднови забраната за къпане във всички неохраняеми водни басейни. Комисия към кметството установи, че бреговете им са стръмни, водата в тях е замърсена и може да причини инфекции и болести. Спасителите също са категорични, че тези места не са подходящи за плаж.

Черната статистика показва, че само за миналата година в реки и язовири са се удавили близо 100 души, 23-ма ,от които – деца под 17-годишна възраст.

Въпреки че малката Алисия не се страхува да се къпе в реката, тя признава, че с радост би отишла и на басейн.