Това обаче не означава, че скоро ще ядем българско биотелешко, защото то няма как да стигне до нашите магазини.

До няколко месеца България ще има първата си биоферма за крави. Това обаче съвсем не означава, че скоро ще ядем българско биотелешко, защото то няма как да стигне до нашите магазини.

Семейство Василеви гледа крави от 16 години. Започнали са с 3-4 говеда, а сега вече имат 500. Фермата в маджаровското село Горно поле обаче е по-различна.

Николай и Баговеста наричат кравите си щастливи, защото живеят на свобода. Така и месото им е по-вкусно. А съвсем скоро след тригодишна процедура стопаните ще получат и сертификат за първата в България биокравеферма. Месото обаче ще продължи да се изнася изцяло в чужбина, въпреки че цената му е само с 30% по-висока от тази на обикновеното месо.

Сертифицирането на кланиците струва няколко хиляди лева. Тъй като обаче няма достатъчно биоферми, те не могат да си позволят да вложат тези пари.

Сега помощи има само за фермите, в които се гледат редки породи, като тази в Горно поле. Според стопаните, решението е да започне подпомагането на биопроизводството на месо като цяло. Така ще има и повече биоферми, а и българско месо в българските магазини.