Случаят все още не е приключен и все още обвиненията срещу него не са снети...

Обрат в процеса срещу бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който е обвинен в сексуално насилие над камериерка в хотел в Ню Йорк.

 

Съдът го освободи от домашен арест и го пусна на свобода с определението \"на негова отговорност\".      

Това означава, че Строс-Кан ще може да пътува свободно в САЩ и ще му бъдат върнати шестте милиона долара, които внесе като гаранция по освобождаваното си от затвора. Съдията обаче заяви, че случаят все още не е приключен. Все още не са снети обвиненията срещу Строс-Кан.

 

До решението на съда в Ню Йорк тази вечер се стигна, след като прокурорите по делото са открили съществени несъответствия в показанията на камериерката. 

Като причина се посочват проблеми с достоверността на показанията на жената, която обвинява Строс-Кан в сексуално насилие. У прокурорите се появили съмнения доколко може да се има доверие на камериерката, тъй като в показанията й имало доста пробиви и лъжи.

 

Макар че съдебномедицинската експертиза установи несъмнени доказателства за сексуален контакт между френския политик и 32-годишната африканска имигрантка от Гвинея, има голяма вероятност по-тежките обвинения да отпаднат изцяло.

 

Разследващите открили проблеми с молбата за убежище на обвинителката, евентуални връзки с криминални дейности, в това число търговия с наркотици и пране на пари. Бил записан разговор, който жената водила по телефона ден след срещата със Строс-Кан със задържан мъж, с когото обсъждала възможните облаги от обвинението.

 

Мъжът, арестуван за притежание на 400 гр марихуана, е сред група лица, които през последните две години внасяли пари в брой на обща сума около 100 000 долара в банковата й сметка в различни щати - Аризона, Джорджия, Ню Йорк и Пенсилвания.