Поръчителят може да си вземе парите от длъжника чрез съдия-изпълнител…

На фона на растящите необслужвани кредити – какво трябва да знаят хората, които се съгласяват да бъдат поръчители по заеми.

 

Оказва се, че много от тях не са запознати какви права имат. Едно от тях е, че ако изплатят дълга на човека, на когото са поръчители, след това могат да претендират той да им върне средствата.

 

След бума от кредитиране преди години, най-често в поръчителски отношения влизат роднини, приятели от детството, съседи или колеги по работа.

 

Основното, което не трябва да забравяте, когато ставате поръчител, е, че носите отговорност наравно с основния длъжник. Затова към вас също може да бъде предприето принудително изпълнение – като запор на имущество, заплата или банкова сметка.

 

Най-често кредиторът си получава средствата от този поръчител, който е в състояние да плати. Последният обаче може да си върне дълга чрез съдия-изпълнител. За целта не е необходимо да завежда съдебно дело.

 

В практиката си Мариян Петков е срещал много хора, които са изплатили дълга на някого, а след това не предявяват претенции към него.

 

Процедурата може да отнеме месеци, а дори и години, а ако длъжникът не разполага с никакво имущество или средства, вашият дълг ще си остане в графа \"несъбрали вземания\".