Един от създателите на курорта казва, че животът, който е създал в това място, вече не диша..

В последните години България се превърна в една от най-желаните дестинации за алкохолен туризъм. Масово в морските ни курорти идват чужди туристи, привлечени изцяло от ниските цени на напитките с висок градус.


Показвали сме ги и сме разказвали много пъти за тях. Този път решихме да се върнем няколко години назад във времето и да си припомним с какво страната ни привличаше туристите.


Една случайна среща ни заведе в разсадника на Димитър Козаров - бившият ръководител на Оранжерията в Слънчев бряг. Той е един от хората, които буквално са изградили морския курорт Слънчев бряг и един от тези, които все още помнят колко слънчево е било това място.


Масата в двора на оранжерията му е отрупана със снимки на Слънчев бряг преди години и никой от нас не може да познае къде се намира в момента това, което Димитър Козаров е заснел.


В началото на 90-е в Слънчев бряг е имало малко повече от 100 хотела и задължително всеки от тях е бил обграден от дървета, храсти и цветя. Капацитетът на курорта е бил за около 50 000 души. В момента хотелите са над 800, а легла има за повече от 300 000 туристи.


Когато помолихме да видим снимки на плажа на Слънчев бряг, се оказа, че зеленината в курорта е по-малката изненада.


И затова Димитър Козаров не е стъпвал в Слънчев бряг от десет години. Казва, че го боли, защото животът, който е създал в курорта, вече не диша.