Мидите се пълнят в т. нар. чорапи и прекарват следващата почти година там преди да ни ги сервират...

54 мидени ферми в България снабдяват ресторантите и фризерите ни с морския деликатес.

 

За да стигнат мидите до трапезата ни е необходима около година и половина - това е времето, за което те растат.

 

За да станат достатъчно големи за ядене, мидите минават през два процеса. Първият е след отхайверването, което се случва два пъти в годината – през май и през септември.

 

От месеца зависи и времето, което е необходимо една мида да порасне достатъчно. Хайверът се закача за така наречените колектори. Там мидите прекарват около 6-7 месеца.

 

За да не се изгубят на дъното на морето, след като достигнат два сантиметра, мидите се преместват. Пълнят се в така наречените чорапи и прекарват следващата почти година там.

 

Една от мидените ферми е около 5 декара. Плътно един до друг са наредени около 7000 чорапа, но броят на мидите в тях не може да бъде определен със сигурност.

 

Ако сме в близост до подобна мидена ферма, може да сме абсолютно сигурни, че мидите, които ядем, са пресни.