Така беше сложен край на 30-годишната програма на НАСА за космически мисии със совалки...

Совалката \"Атлантис\" кацна успешно малко преди изгрев в космическия център \"Кенеди\" във Флорида. Така беше сложен край на 30-годишната програма на НАСА за космически мисии със совалки. \"Атлантис\" със своя четиричленен екипаж се завърна от 13-дневна мисия за презареждане на Международната космическа станция.


\"Мисията е изпълнена, Хюстън\", докладва командирът Крис Фъргюсън. Оттам се чу отговор: \"Възползвам се от случая да поздравя вас и екипажа на \"Атлантис\" от името на хилядите ни сънародници и тази голяма космическа нация, които дадоха криле на тези невероятни космически апарати през последните десетилетия, вдъхновили милиони хора!\".


Това беше 135-та последна мисия на совалките, която слага край на програма, превърнала полетите в космоса рутинно начинание. Сянката върху иначе неоспоримите постиженията на тази програма са двете катастрофи, при които на борда на совалките \"Чалънджър\" и \"Колумбия\" загинаха 14 астронавти.


НАСА реши да изтегли совалките, след като беше завършена работата по строителството на Международната космическа станция - проект на стойност 100 милиарда долара, в който взеха участие 16 нации. Детайлите от следващите програми все още не са изцяло уточнени, но набелязаната цел е изграждането на нови космически кораби, които да могат да пътуват отвъд 400-километровата земна орбита до дестинации в далечния космос.