Няма основание за поскъпване на горивата, заяви още Трайков...

Страната ни има достатъчно горива на склад, за да компенсира отсъствието на \"Лукойл\" от пазара за 6 месеца. Това обясни в \"Здравей, България\" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той уточни, че на този етап няма основания за поскъпване на горивата и държавата ще реагира при всеки опит за спекулация с цените.

 

Министър Трайков заяви, че има готовност да бъде реагирано при нужда с количествата от държавния резерв, но въпреки това се надява, че до такива интервенции няма да се стига.

 

На въпроса колко време може да си позволим да работим без \"Лукойл\" Трайчо Трайков заяви, че пазарът на горива може да съществува и без него.

 

Аз се надявам, че компанията ще успее да направи необходимите инвестиции, да монтира измервателните уреди и в реалистични срокове ще може да кандидатства отново за лиценз, заключи министърът на икономиката и енергетиката.


По другата актуална тема, свързана с АЕЦ \"Белене\", Трайчо Трайков заяви, че все още не е заведен иск срещу \"Атомстройекспорт\" за 61 милиона евро.

 

Той заяви, че българската страна е предложила на руската да се урегулира въпроса като се приспаднат взаимните задължения или да се намери някаква друга формула. Миналия четвъртък стана ясно, че руската \"Атомстройекспорт\" е завела иск срещу българската страна за отсъствието на плащания от българската по вече извършени дейности за 58 милиона евро.

 

\"Ние имаме да ги даваме тези пари, заради Допълнение 5 подписано през 2008 г.\", признава министър Трайков.

 

Подписалите тогава това допълнение са сложили главата на България в торбата, добави той. Министърът обясни, проблема така, че тогава, без да сме имали цена, без да сме се договорили за ескалации, без да сме подписали ИДС–договор, но вече сме казали, че ще си купим оборудване за 600 милиона евро.

 

\"Ето това е дъното на всички проблеми с АЕЦ \"Белене\". Ние сме пазителите на храма на българската енергетика. Руската страна иска да влезе вътре с ядрения си проект, но условието е България да получи много добра сделка. Затова са разговорите през последните две години\", заяви министър Трайков.

 

Той каза, че разговорите между НЕК и \"Атомстройекспорт\" вървят на корпоративно ниво. Имаше среща и вчера. На вчерашната среща колегите от Русия се явиха неподготвени, ние трябваше да им обясним какво е свободен пазар, че българските потребители не могат да купуват на прекалено скъпа цена този ток и руснаците трябва да разделят пазарния риск от осъществяването на този проект, каза министър Трайков.

 

Няма да кажа нещо, което може да ни постави в трудно положение, заяви той, коментирайки руските обвинения, че България не си плаща задълженията. Министърът не изключи връзка между повишаването на цените на горивата и строежа на АЕЦ \"Белене\", но няма аргументи за подобна връзка. \"Не изключвам нищо, просто няма аргумент или факт, който да ми позволи да кажа, че има такава директна връзка\", заяви той.


Цялото гостуване на министър Трайков в \"Здравей, България\" може да видите във видеото.